В Україні на одне місто стало більше

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.09.2012 03:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18359

Селище міського типу Чуднів, адміністративний центр однойменного району в Житомирській області, віднині стало містом.

Селище Чуднів стало містом

Верховна Рада, 256 голосами, ухвалила Постанову ВРУ N11175 про віднесення селища міського типу Чуднів Чуднівського району Житомирської області до категорії міст районного значення. Постанова набрала силу 11 вересня 2012 року.

Раніше з відповідним поданням до парламенту звернулася Житомирська обласна рада.

Як після цього подарунка парламентаріїв покращиться життя мешканців містечка сказати важко, зазначає портал Berdichev.tv.

Чу́днів — місто в Україні, центр Чуднівського району Житомирської області. Розташоване в північно-західній частині Придніпровської височини, над рікою Тетерів, за 5 км від залізничної станції Чуднів-Волинський (лінія Козятин I — Шепетівка), 56 км від обласного центру та 200 км від Києва. Територія міста - 10 км2, населення - 5650 осіб (2011).

Міст через р.Тетерів у напрямку Хмельницького

Місто засноване в 1416 році.

Власне назва ніби походить від дива - чудесної перемоги мешканців містечка над татарською ордою. Чудо-факт увічнений на гербі міста.

За іншою версією, містечко завдячує іменем київському боярину Чудину. Той так зачарувався навколишніми пейзажами, що перейменував населений пункт на Чуднів. А колись село ніби називалося Червоне Яблучко.

В місті діє церква в ім’я Різдва Богородиці, побудована прихожанами в 1772 році та Католицька Церква знайдення Господнього Хреста, споруджена 1760 року.

З трьох промислових підприємств - Чуднівський спиртзавод, (Чуднівська філія ДП «ЖЛГЗ»), Чуднівський хлібозавод (підприємство «Харчовик») та Чуднівська меблева фабрика (ТОВ «Стиль-Екологія») нині працює лише спиртзавод.

Неофіційним брендом міста вважається горілка «Chudnoff».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.