“Борці з тютюнопалінням” вирішили інвестувати тютюнову галузь сусідніх країн та національну організовану злочинність

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 12.09.2012 10:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18363

У Верховній Раді з’явився законопроект, яким пропонується з 1 січня 2013 ввести мінімальну роздрібну ціну (МРЦ) на тютюнові вироби на рівні 10 грн за пачку сигарет як з фільтром, так і без нього.

За порушення даної норми автори пропонують штраф у розмірі 100% вартості отриманої партії товару, виходячи з МРЦ, але не менше 1 тис. грн. Щорічно мінімальний показник планується переглядати з 1 березня, пише "Комерсант-Україна".

Запровадження МРЦ підвищить вартість дешевих сигарет у два-три рази і зробить їх менш доступними, вважають автори законопроекту (найдешевші цигарки з фільтром зараз коштують 5,75 грн, без фільтру - 3 грн).

Ця ініціатива дасть можливість збільшити відрахування в бюджет від акцизу на 2,6-2,8 грн - до 4,3 грн з кожної пачки. З урахуванням цього, а також ПДВ, додатково бюджет може отримати 2,2 млрд грн.

Варто зазначити, що вже зараз в Україні найвищі акцизи на тютюнову продукцію серед країн СНД. А найдешевші цигарки в сусідній Білорусі коштують не дорожче 2,6 грн, в Молдові - 3,4 грн, у Росії - 5 грн.

Від “Аратти”: законопроект від "ідейних борців з тютюнопалінням" ілюструє суспільсву, щонаменше, низький рівень їхньої компетентності. Бо загальновідомо, що штучне завищення цін нв внутрішньому ринку однієї держави породжує: скорочення виробництва цього товару і зниження його якості; зменшення надходжень у бюджет; скорочення робочих місць; відповідне зменшення легальних продаж. Оскільки порожнечі на ринку не буває, відповідно зростають мотивації до злочинного промислу, а саме: контрабанда товару із сусідніх країн; корупцію державних чиновників правоохоронних органів і правосуддя; виробництво контрафактного товару тощо. У пыдсумку державний бюджет втрачає мільярдні надходження, які "перетікають" у кишені кримінальних паханів.

Отже, як бачимо "благими намірами" дорога вистелена до збагачення когось з недоторканих, який й замовив черговий лохотрон на тему "здоров’я нації".

Ну як тут не згадати анекдот про мавпу з гранатою... Питання тільки в тому, хто мавпа: той, хто таких депутатів обирає чи депутати, які так і не зрозуміли, що творять?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.