Катастрофи не буде. Конституційний Суд ФРН врятував європейську валюту

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 12.09.2012 14:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18367

Федеральний конституційний суд Німеччини вирішив, що створення стабілізаційного фонду євро ESM не суперечить Основному закону Німеччини. Але судді мали й низку застережень.

Cтворення у єврозоні постійного антикризового фонду (ESM) не суперечить Основному закону Німеччини за дотримання певних умов. Таке рішення ухвалив Федеральний конституційний суд Німеччини у вівторок, 12 вересня, у Карлсруе. Головна умова - гарантування того, щоб сума для Німеччини обмежувалася 190 мільярдами євро, а додаткові внески до фонду можливі лише за згодою Бундестаґу.

Позов, який розглядали судді у Карлсруе вважають наймасштабнішим за всю історію Німеччини. До нього долучилися 37 тисяч німецьких громадян. ФРН нині залишається останньою країною з-поміж держав єврозони, що досі не ратифікувала угоду про європейський стабілізаційний механізм ESM. Він має діяти як постійний фонд допомоги країнам єврозони, котрі самотужки не можуть впоратися з борговою кризою. До капіталу фонду, що становить 700 мільярдів євро, Німеччина надає 21,7 мільярда готівки та гарантії ще на 168,3 мільярда євро.

Європейський стабілізаційний механізм ESM має замінити попередню тимчасову «рятівну парасольку для євро» фонд EFSF, забезпечуючи стабільність у єврозоні у довгостроковій перспективі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.