Кількість прихильників “приєднання” Криму до Росії тане на очах

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.09.2012 16:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18371

Уперше за 21 рік незалежності кількість кримчан, які хочуть бачити півострів автономією в складі України, склала 40% і перевищила кількість тих, хто бажає бачити його російською автономною одиницею (38%).

Про це свідчить нове соцопитування, зроблене на замовлення ООН.

Дослідження, яке замовило представництво Програми розвитку ООН у Криму, провела компанія Research&Branding Group.

"Перша половина поточного року стала переломною у сприйнятті населенням Криму політико-правового статусу півострова, – йдеться у підсумках дослідження. – Так, в порівнянні з червнем 2011 року, питома вага прибічників автономного статусу Криму у складі РФ зменшилась на 15% (до 38%) на користь прибічників кримської автономії у складі України, чисельність яких зросла на 14% (до 40%)".

При цьому вдвічі – до 13% – збільшилась частка опитаних, які вважають оптимальним нинішній статус півострова, і на 7% – до 27% – тих, хто виступає за розширення прав автономії у складі України.

Тенденція зниження кількості прибічників автономного статусу Криму в складі Росії бере початок з кінця 2011 року, кажуть автори дослідження.

Кількість прибічників незалежності Криму залишилась стабільною – 9,9%.

За даними соціологів, у червні 2012 року також виріс показник відчуття захищеності колективних етнічних прав. Порівняно з минулим роком, удвічі (до 11%) зменшилась частка опитаних, що заявили про утиски етнічних прав росіян.

Стабільною залишилася ситуація щодо українців та кримських татар: частка респондентів, які відчувають утиски в цьому сегменті становить 2,1% та 5,4% відповідно. Жодної дискримінації на етнічному ґрунті не відчувають 56,4% опитаних проти 49,8% у минулому році.

Опитування тривало в травні-червні 2012 року. В ньому взяли участь 1200 людей віком від 18 років з різних районів Криму.

Населення Кримського півострова – близько 2 млн осіб. За даними перепису 2001 року, 58,5% з них – росіяни, 24,3% – українці, 12,1% – кримські татари, решта – представники інших національностей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.