Арктичні молюски здатні змінювати стать

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 12.09.2012 18:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18375

Антарктичні двостулкові молюски, як стверджують самі вчені, здивували їх здатністю змінювати стать.

Процес розмноження виду Lissarca miliaris досліджували у 1970 роках, а сам вид був вперше описаний у 1845 році.

Втім, його гермафродитська сутність була невідома, аж поки його не дослідили вчені з Національного океанографічного центру в Саутгемптоні.

Дослідники припустили, що молюски можуть змінювати стать, щоби ефективно розмножуватися у надзвичайно холодних умовах.

Результати дослідження були опубліковані у журналі Polar Biology.

"Попередні дослідження репродуктивності вивчали лише крупні яйцеклітини та потомство", - сказав один з авторів дослідження Адам Рід.

Ці попередні роботи виявили, як самиці виношували своє потомство до 18 місяців: від стану "крупних яйцеклітин" до "покритого мушлею молюска". Виявили, що під панцирем самиці можуть одночасно перебувати до 70 молодих особин.

Але, досліджуючи розмноження на клітинному рівні, Адам Рід та його колеги виявили, що яйцеклітини можуть бути і у самців.

"Цікаво, що ми виявили велику кількість дуже малих яйцеклітин у самців, і їх було значно більше, ніж тварина може виносити за своє життя", - розповів вчений ВВС.

Дослідники припустили, що двостулкові молюски на початковому етапі свого життя розмножуються у вигляді самців, а потім у них розвиваються жіночі статеві органи, коли вони досягають розміру, достатнього для виношування яйцеклітин.

"Нині особливості, які ми описуємо, є незвичайними для двостулкових молюсків, але, можливо, років через 10 це стане затвердженою нормою. Гермафродитизм не є чимось надзвичайним, якщо говорити про двостулкових молюсків. Під час вивчення інших видів можуть з’явитися інші приклади", - каже вчений.

Виношування потомства не є рідкісним для молюсків Антарктики і пояснюється екстремальними умовами.

"Виношування є звичним явищем для дрібних двостулкових молюсків, і це явище активно обговорювалося спеціалістами, які займаються вивченням біології Антарктики. Виживання крупних яйцеклітин, які виношують, є значно успішнішим, ніж у планктонових личинок, але вони поступаються їм за кількістю", - каже Адам Рід.

Він пояснив, що в умовах екстремального холоду розвиток сповільнюється, тому вигодовування личинок є складним процесом.

"Виношування зменшує потребу в періодах тривалого вигодовування", - каже пан Рід, твердячи, що така поведінка є більш ефективною для багатьох безхребетних, які мешкають в Антарктиці, таких як молюски та морські їжаки.

"Ми також дізналися, що після того як самці перетворюються в самиць, чоловіча тканина ще довго лишається в організмі", - розповів учений.

За його словами, загадки двостулкових молюсків вивчені не до кінця, і на дослідників, ймовірно, ще чекає багато нового.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.