Чи є за що Януковичу «відривати» голови урядовцям?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.09.2012 23:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18377

Кабінет Міністрів України ухвалив проект Державного бюджету на 2013 рік. Відповідно до нього уряд планує збільшити соціальні виплати, оскільки очікує зростання доходів у бюджет.

Про це на засіданні уряду заявив у середу Прем’єр-міністр Микола Азаров. Натомість експерти говорять, що заяви про бюджет треба розглядати крізь призму парламентських виборів, тому що немає жодних підстав говорити про зростання економіки.

Уряд очікує, що українська економіка наступного року має зрости на 4,5 відсотки, заявив міністр фінансів України Юрій Колобов під час презентації двотомного проекту бюджету на 2013 рік, ухваленого Кабміном. Водночас за кілька годин до цього, відкриваючи засідання уряду, Прем’єр-міністр Микола Азаров називав цифру зростання ВВП на понад одиницю нижчу – 3,4 відсотка.

Як повідомив міністр фінансів Юрій Колобов, інфляція, згідно з проектом бюджету, наступного року складе майже 5,9 відсотка, а доходи бюджету зростуть на 6,4 відсотка.

«Бюджет абсолютно реалістичний. Всі фінансові показники оптимальні й збалансовані. Нарощування доходів у бюджет, у першу чергу, планується за рахунок росту економіки», – сказав міністр фінансів.

У бюджет закладене підвищення соціальних виплат – Азаров

У проекті бюджету на наступний рік також закладене продовження всіх соціальних ініціатив Президента. Зокрема, на виплати компенсацій за втрачені в Ощадбанку СРСР заощадження планується виділити 8 мільярдів гривень, тоді як у 2012 році ця цифра складає 6 мільярдів гривень.

Уряд також обіцяє підвищити пенсії, мінімальну зарплату та прожитковий мінімум. «Так, на запровадження нових розмірів мінімальної заробітної плати, на підвищення окладів працівникам бюджетних установ додатково спрямовується близько 10 мільярдів гривень. На збільшення допомоги сім’ям з дітьми – додатково понад 8 мільярдів гривень. На виконання соціальних ініціатив Президента України у сфері пенсійного забезпечення додатково передбачено понад 23 мільярди гривень», – сказав Прем’єр-міністр Микола Азаров.

«Бюджет треба розглядати крізь призму парламентських виборів»

Натомість економіст Андрій Новак каже, що підстав для збільшення соціальних виплат немає. Він прогнозує, що зростання економіки буде навіть меншим, ніж цьогоріч.

«А це означає, що збільшувати соціальні виплати можна буде тільки з двох джерел: або через збільшення державного боргу, або через запуск так званого друкарського верстату. Тому заяви про бюджет 2013 року треба розглядати крізь призму парламентських виборів кінця 2012-го. І якщо зараз робляться відповідні заяви, то, очевидно, що це є елемент передвиборчої кампанії провладних політичних сил, які хочуть продемонструвати, що вони забезпечують нам стабільність, зростання економіки», – каже економіст.

На реалізацію бюджету буде впливати і курс гривні до долара, тим паче, що урядовці не вказали, з якого курсу вони виходили, розраховуючи бюджет-2013, каже економіст і додає, що цифру не оприлюднюють невипадково, бо дуже складно спрогнозувати, як гривня себе поведе після виборів.

Одним із джерел доходів держбюджету в наступному році має стати «податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». Урядовці очікують, що такий закон набуде чинності 1 січня 2013 року. Натомість економісти кажуть, що за рахунок цього податку можна залучити в держбюджет максимум кількасот мільйонів гривень, а це не та сума, яка радикально може вплинути на соціальні статті.

Я вам голови повідриваю – Янукович

Водночас про проблеми української економіки напередодні говорив і міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. Зокрема, він просив Президента захистити національного машинобудівника, застосувавши утилізаційний збір на зразок введеного Росією, оскільки цьому заважають імпортери.

На це Президент Віктор Янукович зауважив, що «поганому танцюристу завжди щось заважає» і попередив: «Що ви розповідаєте і кому ви розповідаєте? Я вам голови повідриваю, дуже скоро. Відразу після виборів, якщо ви будете розповідати і не робити. Я про це сказав Прем’єр-міністрові і сьогодні вам кажу, всім іншим, хто сидить у першому ряду. Півтора місяця залишилося. Хочете грати в політику – пограєте в політику. Оповідачі», – сказав Віктор Янукович.

Проект бюджету на 2013 рік уряд має до 15 вересня подати на розгляд парламенту, а той відповідно може відправити його на доопрацювання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.