Французський історик пояснив, чому Сталін підтримував Гітлера

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 13.09.2012 14:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18386

Французький історик Стефан Куртуа під час під час презентації книги “Більшовизм à la française”, організованої книгарнею “Є”, розповів про зміну шляхів проведення “світової революці”ї Йосифом Сталіним.

"Сталін був розумною людиною і чудово зрозумів на кінець 23-о року, що шляхи революції, якими їх придумав Ленін, не могли функціонувати далі. Поразка німецької спроби революції у жовтні 1923 року довела йому, що потрібно змінювати тактику. Сталін, який був великим реалістом і розцінював все у вимірі зв’язків сили, вирішив, що західні пролетарі не зможуть здійснити революцію. Вони надто добре жили для цього. До того ж... західні уряди добре зрозуміли більшовистську загрозу і дуже жорстко відреагували на неї. Комуністи були або знищені, або піддані репресіям", - розповів Куртуа.

"Таким чином, треба було знайти новий вихід. І цим виходом мала стати міць СРСР. В 20-30-хх роках його (Сталіна - Ред.) робота полягала у створенні механізованої армії, яка могла б нести соціалізм. Є надзвичайно цікавий документ, в якому видно чисту думку Сталіна. Це щоденник Георгія Дімітрова - голови Комінтерну. 39-го року Дімітрова викликали до Кремля і Сталін пояснює, що відбувається: "Ми підтримуємо німців, підтримуючи німців провокуємо війну між Францією, Німеччиною та Британією. Імперіалісти знекровлять одне одного і як в 1917-1918 роках, коли вони будуть знесилені, а ми підготуємося, тоді ми пронесемо соціалістичну революцію до Парижа", - зазначив Куртуа.

За його словами, Сталін добре розумів, що не можна такі операції проводити на папері.

"І він мобілізував великий російський націоналізм, навіть імперіалізм. І цей російський вимір приховував революційний вимір. Але останній лишається основним. У країнах, які контролював СРСР, втілюють в дію соціалізм, знищують приватну власність, створюється єдина партія. Це і є більшовистською революцією", - резюмував історик.

Довідка. Стефан Куртуа (1947 р.н.) — французький історик, всесвітньо відомий дослідник комунізму як ідеології та суспільно-політичного руху. Працює директором з питань наукових досліджень у Національному центрі наукових досліджень, професор Католицького університету вищої освіти. Автор багатьох наукових публікацій, упорядник "Чорної книги комунізму", яка стала хрестоматійною для дослідників комуністичного терору.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.