Азаров вперше у високих цінах на газ звинуватив Кремль, а не «попєрєдніков»

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 15.09.2012 11:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18406

Прем’єр-міністр України Микола Азаров вважає, що Росія проводить відносно України подвійну політику: з одного боку говорить про розвиток співпраці і пропонує цікаві проекти, з другого – тисне на країну високими цінами на природний газ.

Про це М.Азаров заявив сьогодні в Ялті на 9-му форумі «Ялтинської європейської стратегії» (YES).

«2,5 роки нас продовжують душити високими цінами на газ. Ті 5 млрд дол., які ми щороку переплачуємо, у мене викликають лють. Скільки б я міг зробити країні корисного (за ці гроші)», – сказав глава Кабінету міністрів.

За його словами, така ж сума була витрачена Україною на підготовку до проведення Євро-2012.

Під час обговорення теми учасник форуму, колишній Президент України Леонід Кучма запитав у Азарова: «Може перестати ходити до Росії з протягнутою рукою?».

«А де ви бачили Президента Януковича і прем’єра Азарова з протягнутою рукою?» - відповів Азаров.

Кучма також висловив думку, що ситуація з високими цінами на російський газ змусила українських бізнесменів – власників підприємств «не їсти газ», а думати про високі технології і розвивати промисловість.

В свою чергу Азаров заявив, що у 2013 році Україна в два рази скоротить споживання газу.

«Ми зайняли позицію економії енергоресурсів, економії газу. І ми наступного року скорочуємо вдвічі споживання газу. Вдумайтеся, за 2 роки зменшити споживання газу в два рази. Це вам не стереотип про Україну, яка нібито не здатна сама вирішувати і щось робити», - сказав Азаров.

Як раніше повідомлялося раніше, у зв’язку з високою ціною на паливо Україна заявила про намір знизити закупівлі російського газу в 2012 році з передбачених контрактом 52 мільярди кубометрів газу до 27 мільярдів кубометрів. Разом з тим в РФ стверджують, що час для переговорів за обсягами закупівель палива на цей рік вже упущено: річний контрактний обсяг може бути змінений не пізніше, ніж за півроку до початку постачань.

Довідка. Контракт «Газпрома» і «Нафтогаза» містить умову «бери або плати», який поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом. Виходячи з річного контрактного обсягу на 2012 рік у 52 млрд кубометрів, Україна повинна сплатити не меншого 41,6 млрд кубометрів газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.