“Союзна” війна. Москва звинувачує Мінськ у незаконних діях

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 4.01.2007 19:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1841

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі Росії (МЕРТ) вважають, що введення урядом Білорусії митного збору на транзитну нафту “протирічать діючим між Росією та Білорусією торговельно-економічним угодам”.

Про це мовиться в повідомленні прес-служби МЕРТ Росії.

"Такий підхід не має аналогів в світовій практиці, оскільки митом можуть оподатковуватися тільки ті товари, які або проводяться, або споживаються на території країни, що ухвалює рішення про введення мита", - відзначає міністерство.

"Цим заходам вжито білоруською стороною без консультацій з російською стороною, і, на думку Мінекономрозвитку Росії, протирічать що діє між Росією і Білорусією торговельно-економічним угодам", - мовиться в повідомленні.

Зокрема, відзначає МЕРТ, відповідно до угоди між урядами Росії і Білорусії про вільну торгівлю від 13 листопада 1992г. кожна сторона повинна забезпечити безперешкодний транзит через її територію товарів, що відбуваються з митної території іншої сторони. Сторони зобов'язуються також не застосовувати відносно перевезення товарів походженням з іншої сторони правила інші, ніж ті, які застосовуються в аналогічних випадках відносно власних товарів або товарів походженням з третіх країн.

Відповідно до угоди про єдині умови транзиту через території держав-учасників Митного союзу від 22 січня 1998г. товари, що знаходяться в транзиті, звільняються від сплати митних зборів, податків і зборів за митне оформлення, а також від застосування до товарів заходів економічної політики.

Мінекономрозвитку розраховує на негайне отримання від білоруських колег інформації про конкретні терміни приведення білоруського законодавства у відповідність з наявними двосторонніми торговими угодами. Обмеження свободи транзиту товарів може негативним чином відбитися на реалізації планів подальшої інтеграції між обома країнами, зокрема планів формування Митного союзу, указує МЕРТ.

Уряд Білорусії прийняло рішення про введення з 1 січня 2007г. митного збору на нафту, що транспортується по своїх нафтопроводах. Митний збір на січень встановлений на рівні 45 дол./т.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.