Вчені розробили проект домашньої електростанції на водні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.09.2012 03:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18428

Група дослідників з Університету Дьюка пропонує по-новому використовувати сонячні термопанелі, що монтуються на дахах будинків.

Ніко Хоц (Nico Hotz)

У цьому університеті була розроблена нова гібридна система, здатна збільшити вироблення екологічно чистої електроенергії за рахунок сонячного світла.

Однак замість стандартних сонячних панелей група дослідників під керівництвом інженера Ніко Хоца (Nico Hotz) пропонує гібридний варіант, в якому сонячне світло нагріває суміш звичайної води і доступного біопалива - етилового спирту або метанолу (метилового спирту) в скляних трубках, частково заповнених каталітичними наночастинками, в стандартних сонячних панелях-колекторах, що монтуються на дахах будинків (в базовому варіанті в таких панелях циркулює антифриз - пропілен-гліколь, що нагріває воду в бойлерах, - прим.«Аратти»).

Така суміш проходить через дві каталітичні реакції і виробляє чистий водень, можна сказати, в домашніх умовах. В результаті, отриманий водень можна використовувати для роботи паливних водневих елементів.

Перед звичайною системою "фотоелектрична сонячна панель-акумулятор" новинка має кілька переваг. По-перше, створений водень здатний зберігатися в паливних елементах дуже довго, по-друге використати ці паливні елементи можна не тільки вдома для роботи побутової техніки, але і поза домом, наприклад, в автомобілі. По-третє, водневі паливні елементи за своїми габаритами значно менше і легше акумуляторних систем.

Звичайно, у новинки є й мінуси. Перший - в дорожнечі системи (близько 8000 доларів за мінімально можливу конфігурацію), другий полягає в тому, що безпосередньо до розетки паливний елемент не підключиш і домовласникові доведеться купувати додаткове обладнання для електрогенерації з водню. Вирішити ці проблеми дослідники обіцяють у найближчі кілька років.

Ніко Хоц говорить, що поки їх розробка перебуває на стадії концептуальної моделі, хоча сама система в лабораторії вже працює і отриманий водень вчені використовували для електрогенерації. Тепер своє завдання дослідники бачать в пошуку промислового інвестора, який би надав кошти на виробництво обладнання.

Також учені зазначають, ККД нової системи становить 28,5% влітку і 18,5% взимку, тоді як ККД сонячних панелей, що пристуні на комерційному ринку становить від 5 до 15% влітку і 2-5% взимку (виміри здійснювалися в Північній Америці в липні і лютому відповідно).

Хоц говорить, що зараз його команда працює над новим поколінням систем, що поглинають сонячне тепло і світло. Зараз створені сонячні термопанелі (на основі вакуумних трубок), які поглинають до 95% падаючого на них світла і тепла і здатні "закип’ятити" воду під тиском до 230°C, тоді як перше покоління нагрівачів нагрівало воду лише до 80°C. Крім того, йде робота над новим поколінням каталізаторів, здатних генерувати якомога більше водню.

Вперше про свою роботу Хоц доповів на конференції по енергетиці у Вашингтоні минулого року.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.