Страх перед Майданом уряд «загорнув» у боротьбу з тероризмом?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.09.2012 13:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18432

Кабінет Міністрів доручив силовим відомствам та Держтелерадіо вжити інформаційно-роз’яснювальних заходів у сфері боротьби з тероризмом.

Про це йдеться в оприлюдненому в понеділок розпорядженні Кабінету Міністрів. Серед іншого, уряд доручав виявити і припинити поширення матеріалів із закликами до повалення державного ладу. Експерти вважають, що влада хоче вжити профілактичних заходів для запобігання масових акцій протестів після парламентських виборів.

Кабінет Міністрів рекомендує СБУ за участі МВС, Міноборони, МНС і Держтелерадіо забезпечити висвітлення державної політики у сфері боротьби з тероризмом й формувати в суспільстві негативне ставлення до цього явища.

Також ці органи влади мають своєчасно виявляти й припиняти розповсюдження матеріалів із закликами до: насильницької зміни конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність України, розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі, вчинення дій, що загрожують громадському порядку.

Раніше таких розпоряджень просто не оприлюднювали – депутат-регіонал

Перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності депутат-регіонал Володимир Олійник каже, що подібне розпорядження є своєчасним, адже напередодні виборів частина політичних сил радикалізувалася.

«Окремі політики, на мій погляд, трошки божеволіють, втрачають самоконтроль. Комусь хочеться більш радикально казати – що готовий і силовими методами діяти. Але уряд моніторить ситуацію. І коли йде аналіз ситуації і є якісь висновки, то я думаю, що подібні розпорядження – це кращий варіант, ніж телефонне право, ніж розмова віч-на-віч з керівником відомства. А це публічна нормальна політика. Ось ми маємо можливість це обговорити», – зауважив Володимир Олійник в інтерв’ю Радіо Свобода.

За його словами, подібні розпорядження напередодні виборів були і раніше, але влада їх не оприлюднювала.

Натомість перший заступник голови фракції БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв припускає, що таким чином влада хоче підштовхнути силові відомства до активнішої боротьби проти опозиції

«Фактично, віддається їм на відкуп питання, що підпадає або не підпадає під ці норми. Я думаю, що для цього це й зроблено – будь-які масові акції вони будуть підводити під ці норми», – зазначив Сергій Соболєв в інтерв’ю Радіо Свобода.

У влади «комплекс Майдану» – політолог

Політолог Володимир Фесенко вважає, що подібним чином влада намагається убезпечитися від можливих масових акцій протесту. Хоча масові акції протесту є малоймовірними, проте влада, після подій 2004 року, воліє перестрахуватися.

«Деякі учасники політичного процесу закликають своїх виборців у разі фальсифікації результатів виборів вийти на вулиці. А в багатьох представників чинної влади є «комплекс Майдану» – вони дуже добре пам’ятають події 2004 року, які теж пов’язані із виборами. Мені здається, саме ці страхи і породжують ці рішення», – сказав Володимир Фесенко Радіо Свобода.

На початку вересня стало відомо, що міліція закупила спецзасоби, зокрема, шість водометних машин, які можна використовувати для розгону масових акцій. Парламентські вибори в Україні мають відбутися наприкінці жовтня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.