За чесні вибори. Виборців примушують змінювати адреси

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 18.09.2012 15:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18434

Комітет виборців України фіксує порушення виборчої кампанії завдяки скаргам виборців.

Про це на прес-конференції у Києві розповів голова КВУ Олександр Черненко.

Він наголосив, що організація зараз займається окрім фіксування порушень ще й правозахистом громадян, оскільки самим їм важко себе захистити.

"Дуже часто об’єктами тиску стають прості громадяни України. Зазвичай ми захищаємо кандидатів у депутати, але у них є свої юридичні департаменти і можливості себе захистити. Натомість, простий виборець часто залишається один на один із начальником, чиновником, чи ректором вузу. Саме тому зараз Комітет виборців займається правозахистом людей", - наголосив Черненко.

Він зазначив, що аби правозахист був більш дієвим, виборці мають самі звертатися за допомогою до КВУ, оскільки всі порушення спостерігачі фізично охопити не можуть. Зокрема, найбільшими порушеннями на цей час є тиск на виборців щодо примусової зміни виборчої адреси. Перші такі заяви пролунали зі Слов’янська, де знаходиться філія Національного авіаційного університету і було зафіксовано приклади тиску на виборців змінити свою виборчу адресу.

Взагалі такі випадки вже зафіксовано у трьох округах, наголосив Черненко. Це, за його словами, яскравий приклад того, як люди самі звертаються щодо порушень їхніх прав.

"Наші юристи пояснюють, що ніхто не може змусити людину змінити виборчу адресу, але виборці на жаль не поспішають подавати відповідні заяви щодо порушень, бо бояться залишитися без роботи", - пояснив голова КВУ.

Ще одним яскравим прикладом порушень є певний агітаційний матеріал, який з’явився в одному з округів, де дискредитується певний кандидат у депутати. Невдовзі подібні агітації з’явились у ще кількох областях.

"Всі факти порушень ми фіксуємо, усе реально діє, нам дзвонять і ми відповідно реагуємо на подані скарги", - додав Черненко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.