19 вересня - День народження смайлика

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.09.2012 04:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18438

У цьому році традиційному і такому вже звичному смайлику з дужок і крапок виповнюється вже 30 років!

Багато хто з нас вже не уявляє спілкування на просторах Інтернету без цих звичних усміхнених дужок. Але чи відома вам історія виникнення смайлика?

Smile, в перекладі з англійської означає - посмішка. І якщо зараз вигадано безліч смайликів для позначення всіх видів емоцій - радості, смутку, здивування, подиву, злості та іншого, то перший смайлик власне і був просто усміхненою мордочкою, що складається з двокрапки, тире і закриваючої дужки :-). Звідси і пішла така назва - смайлик, нагадує Shkolazhizni.ru.

Хоча насправді правильніше говорити не смайлик, а емотікони (від англійського «emotion» - емоції), адже смайлики можуть передавати найрізноманітніші емоції.

Одна з перших спроб використання топографічних конструкцій для вираження емоцій була здійснена ще у 1881 р. редакцією американського гумористичного журналу “Puck.” У 1953 р. смайлики зявляються на шпальтах газети "Нью-Йорк Гералд Трибюн" (англ. “New York Herald Tribune”), де їх використали у рекламі художнього фільму “Lili”.

А в 1969 році Володимир Набоков в одному зі своїх інтерв’ю говорив про необхідність створення спеціального знака пунктуації для зображення емоцій в тексті: «Мені часто приходить на думку, що треба вигадати якийсь типографічний знак, що позначає посмішку, яку-небудь карлючку або дужку, що впала горілиць, якою я б міг супроводжувати відповідь на ваше запитання».

Однак перший смайлик для зображення емоцій в тексті був вигаданий зовсім не Набоковим, а Скоттом Фалманом, професором Університету Карнегі-Меллона, і сталося це набагато пізніше.

19 вересня 1982 професор Фалман відправив на університетську електронну дошку оголошень наступні повідомлення: «19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-) From: Scott E Fahlman I propose that the following character sequence for joke markers :: -) Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use :-( ».

Що в перекладі з англійської означає: «Пропоную використовувати ось таку послідовність символів для позначення жартівливих повідомлень: :-) Читати слід збоку. Насправді, враховуючи нинішні події, доречніше виділяти повідомлення, які жартами НЕ є. Для цього використовуйте :-( ».

Ідея такого позначення емоцій за допомогою символів сподобалася студентам, і смайлик моментально завоював загальну популярність. Незабаром для позначення різних видів емоцій стали вигадувати різні комбінації символів. Нові смайлики з’являються й донині, тому чіткого єдиного сталого набору знаків для позначення тих або інших емоцій просто не існує. Ви можете використовувати ті значки, які, як вам здається, краще передають емоційне забарвлення вашого повідомлення.

Графічні смайлики у вигляді картинок, а не знаків, набули популярності з виникненням і популяризацією великої кількості інтернет-форумів і блогів. Але смайлики із символів також не втрачають своєї популярності і дуже широко використовуються по всьому світу.

До речі, в різних країнах місцева культура, алфавіт та інше так само вплинули на виникнення і зовнішній вигляд смайликів. Наприклад, у Східній Азії смайлики, які тут називаються каомодзі, дуже схожі на персонажів з аніме. У східних алфавітах є символи, схожі на усміхнену пику, які так само щосили використовуються користувачами Інтернету з різних країн світу. Ось кілька прикладів - ッ (катакана) або ت (арабський алфавіт).

Смайлик, безсумнівно, - чудовий винахід, який допомагає краще передати емоційне забарвлення текстового повідомлення. Іноді саме ці кілька закорючок змушують нас посміхатися, сумувати, сміятися. Звичайно, живе спілкування завжди краще, але буває так, що людина далеко від нас, і тоді на допомогу приходить Інтернет, смс-повідомлення, і смайлики серед набору літер нагадують нам про реальні усмішках рідних і близьких нам людей!

Найпоширеніші смайлики

:-) або :) посмішка, щастя

:-( або :( сум, депресія, не весело

;-) або ;) підморгування

:-D сміх, реготання

:-P показувати язика

:-* поцілунок

:-[ зашарівся, почервонів

:’( плач

O:-) ангел

]:-> диявол, чорт

8-) або B-) крутий (в сонцезахисних окулярах)

>:O або >:( розлючений

:-O або =-O здивування, шок (відкритий рот і волосся дибом)

О_О подив (округлені очі)

о_О переляк (посмикування віком)

:-X стулені губи, обіцянка мовчати

:-| без емоцій, не розумію, чекаю

%) голова йде обертом

:-! нудота, відраза

:-@ кричати в гніві, розгніваний

@}->-- троянда


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.