На Чернігівщині мають намір скоротити 250 шкіл

Автор/джерело -  © НТН



Дата публiкацiї - 5.01.2007 16:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1845

У третині з тих, котрі ще діють - майже порожні парти. За ними нікому сидіти. Бо в області нині 100 закладів, у кожному з яких менше 40 учнів.

За 20 останніх років населення Чернігівщини скоротилося на півмільйона, а навчальних закладів залишилося стільки, скільки й було.

Місто Остер на Чернігівщині. Тут є школа, де близько 300 учнів, та гімназія, що розрахована на понад 1 000 дітей. Проте нині в ній навчається лише близько 500. Утримувати одразу два навчальних заклади в маленькому містечку не вигідно. Закрити школу, перевести дітей та учителів до гімназії - один із варіантів владнати проблему. Однак викладачі проти.

Ганна Музика, заступник директора Остерської ЗОШ № 2:
«Тут тепло, теплий дружний колектив. Діти задоволені, школа користується авторитетом серед батьків, по набору питань нема. Але кількість дітей у місті Острі скорочується, тому ми у цьому році набрали один перший клас, а так було два».

Об’єднувати заклади не доцільно, - каже міський голова Остра Василь Западня. Місту потрібні і школа, і гімназія, - каже він.

Василь Западня, міський голова Остра: «Це зовсім інший колектив, різні традиції, а школа №2 імені Збанацького - інший колектив, інші традиції. Багато жителів Остра хочуть здавати дітей саме в школу Збанацького. Тому, на думку громади і мою думку, об’єднання цих двох закладів у місті не доцільне».

Володимир Тандура, заступник голови облдержадміністрації з гуманітарних питань:
«З 740 шкіл, які є в області, повинно бути не більше 500 з урахуванням того, що і народжуватися у нас 500 буде з великим запасом. Тоді ми вивільнимо кошти, тоді буде в школі і тепло, і нові комп’ютерні класи, і нові кабінети, і так далі».

У Чернігівській облдержадміністрації кажуть: утримувати школи, заради кількох десятків учнів, дозволити собі не може ані держава, ані громада. Отож, єдина рада - скоротити котрийсь із навчальних закладів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.