Куди поділися громадські гроші і чому Партія регіонів має на них монополію?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 19.09.2012 23:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18452

У Дніпропетровській міській раді – конфлікт через гроші. Депутати-регіонали витратили всі кошти зі статті бюджету «на виконання наказів виборців», заявляють в опозиції.

Кажуть, що депутатам, які не є членами фракції Партії регіонів, фактично відмовлено в можливості отримати фінансування для робіт на округах. Водночас міська влада, що представляє Партію регіонів, звинувачення відкидає, зазначаючи, що кошти не витрачені, їх виділяють з відставанням через проблеми з наповненням бюджету.

Депутат однієї з опозиційних фракцій Дніпропетровської міської ради (від «Фронту змін») Вадим Гетьман коштів із бюджету на виконання прохань своїх виборців чекає вже понад півроку. Він каже, що і сума невелика, і заявку подав ще в лютому, однак грошей як не було, так і нема.

«Упродовж 20 років депутати міської ради, яких обрали жителі на якійсь певній території, виконували їхні накази. Зараз не зрозуміло, хто виконує накази моїх виборців. Із лютого я подав запит – до мене звернувся дитячий садок – всього на 5 тисяч 800 гривень, щоб вставити металопластикове вікно. Запит не розглянутий, руху немає. До мене приходять виборці – я нічого не можу відповісти», – заявив депутат.

Проблеми з отриманням грошей для виборців мають й інші непровладні депутати. На кожного народного обранця цьогоріч із міського бюджету мали виділити понад 300 тисяч гривень, кажуть вони.

Що сталось із 38 мільйонами гривень, запланованих у бюджеті «на накази виборців», з’ясовує керівник фракції «Україна майбутнього» Сергій Жуков. На офіційний запит із профільного департаменту, зауважує він, надійшла відповідь: депутати Партії регіонів вже витратили всі гроші, передбачені на виконання наказів виборців. Цим коштом на округах регіонали ремонтували дороги, ставили дитячі майданчики, допомагали малозабезпеченим, дізнався депутат.

«В односторонньому порядку взяли й повністю нівелювали роль інших партій. Є одна партія, яка роздає гроші, і все. Я вважаю, що така ситуація неприйнятна і виборці тієї чи іншої партії мають право отримати допомогу. Я звертався із запитами, але мені відмовлено, бо сума вже вибрана», – сказав у коментарі Радіо Свобода Сергій Жуков.

Влада з’ясовує

У профільному управлінні міськради цю інформацію не коментують. На сесії фахівці отримали доручення від міського голови з’ясувати ситуацію й надати звіт. Тим часом у коментарі Радіо Свобода міський голова Іван Куліченко заявив, що певні проблеми з виділенням коштів депутатам є через проблеми з наповненням бюджету розвитку.

«На сьогодні кошти, що закладені до бюджету розвитку, використані на 37 відсотків. У кого що витрачено, я не знаю. Є певні відставання в наповненні бюджету розвитку, тому що земля продається погано, майно продається погано і бюджет розвитку виконується важко. А от питання – чи одних депутатів фінансують, а інших не фінансують – оце доручення я дав, щоб з’ясували. А те, що гроші витрачені, – це не відповідає дійсності», – сказав міський голова.

Між тим в опозиції заявляють: якщо проблема не вирішиться найближчим часом, то незабаром кінець бюджетного року і запланованих коштів можна вже не побачити.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.