За чесні вибори. ЦВК “киває” на ГПУ, ГПУ - на ЦВК, порушники закону - нахабніють

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 20.09.2012 11:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18457

Центральна виборча комісія знову повернула до Генеральної прокуратури звернення про порушення виборчого законодавства, які раніше були направлені Генпрокуратурою до ЦВК.

ЦВК пояснила у своєму рішенні, що звернення народних депутатів Олександра Стешенка (фракція "БЮТ-Батьківщина") та Олександра Черноморова (фракція Партії регіонів) містять інформацію про порушення законодавства про вибори народних депутатів та порушення, які мали місце до початку виборчого процесу, зокрема у частині проведення передвиборної агітації.

При цьому Центрвиборчком наголошує, що, відповідно до ч.1 ст.114 закону про вибори народних депутатів, передбачено кримінальну та адміністративну відповідальність осіб, винних в порушенні виборчого законодавства. ЦВК також посилається на ч.2 ст.61 закону про вибори, згідно з якою виборча комісія повинна повідомляти правоохоронні органи у випадках виявлення порушень для проведення перевірки і реагування відповідно до закону.

"Отже, проведення перевірки викладених у заявах чи повідомленнях відомостей про можливі ознаки вчинення злочину або адміністративного порушення, прийняття по них рішень, виявлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності виходить за межі повноважень ЦВК.
Кримінально-процесуальним кодексом України встановлено, що вирішення подібних питань належить до виключної компетенції уповноважених на те органів", - сказав представник ЦВК Юрій Донченко.

Нагадаємо, 18 вересня заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера поскаржився на відсутність реакції Генеральної прокуратури на звернення ЦВК щодо масових змін виборцями місця голосування.

Згодом представник Генпрокуратури Роман Романчук заявив, що прокуратура, згідно вимог законодавства, не здійснює нагляду за додержанням виборчого законодавства.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.