Обміління Вісли подарувало археологам безліч знахідок

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 20.09.2012 16:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18464

Через спекотну погоду рівень річки Вісла впав на 70 сантиметрів. Фахівці відзначають, що за останні 200 років Вісла не була такою мілкою.

Природні катаклізми принесли радість археологам.

Обміління річки оголило розкидані по дну фрагменти мармурових скульптур. Дослідники визначили, що це - частини декору королівського замку у Варшаві, зняті зі стін ще в 17 столітті, коли в Польщу вторглися шведські війська. Загарбники мали намір переправити їх до Балтійського моря, а потім до Швеції.

"Всі ці фрагменти були вкрадені шведськими військами, коли вони захопили і розграбували Варшаву. Потім скульптури були завантажені на баржі і відправлені до моря. Але за наявними відомостями, одна з барж перекинулася і затонула майже відразу після навантаження", - повідомив археолог Мартін Ямковскій.

Королівський замок під час Другої світової війни був підірваний нацистами, а його первісний вигляд не зберігся навіть в ескізах. Фрагменти повинні допомогти історикам відновити вигляд пам’ятки.

Також вчені вже дістали з води деталі мосту, який німці підірвали під час Другої світової війни.

Крім того, археологи знаходять масу предметів, походження та вік яких ще потрібно дослідити.

Археолог-любитель Петро Сандурський повідомив в коментарі "Відеоновинам" про свою знахідку: "Думаю, це уламки якогось дерев’яного човна, важко сказати наскільки стародавнього. Напевно, човен з якоїсь причини налетів на скелю".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.