Європарламент може ухвалити рішення про санкції проти Росії

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.09.2012 12:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18469

Комітет із закордонних справ Європарламенту у четвер закликав заборонити шістдесятьом російським чиновникам в’їзд на територію ЄС та володіння у Європі фінансовими активами.

З цього приводу в Брюсселі ухвалили відповідні рекомендації. Мова йде про так званий «Закон Магнітського», куди внесені прізвища не лише тих, хто причетний до загибелі в СІЗО російського юриста, але й тих, хто бере участь у розгонах мирних демонстрацій, та й загалом порушує у Росії права людей.

Крістіна Оюланд, колишній міністр закордонних справ Естонії, а нині представник групи Альянсу лібералів та демократів Європарламенту, вже тривалий час закликає колег перейти від слів до діла. На нещодавній пленарній сесії у Страсбурзі вона зазначила, що російське громадянське суспільство дуже розраховує на моральну допомогу об’єднаної Європи.

«Ми постали перед дилемою: чи продовжувати одну й ту ж стратегію, примножуючи словесні вимоги, а чи підсилити наші думки конкретними жестами, – зазначає вона. – Остання відповідь влади Росії у справі Pussy Riot знову була у дусі попередніх драконівських методів розправи. Нині настав момент істини: слів недостатньо. «Закон Магнітського» і є націлений проти тих, хто порушує людські права, проти корупціонерів. Не гаймо часу! Підтримаймо «Закон Магнітського»! Підтримаймо свободу в Росії!»

Як наслідок, в останній резолюції Європейського парламенту щодо засад зовнішньої політики депутати не лише вкотре закликали російську владу розслідувати та знайти винних у загибелі адвоката Сергія Магнітського. Звернувшись до Ради Євросоюзу, парламентарі висунули вимогу покарати всіх прямо чи опосередковано причетних до загибелі у СІЗО відомого адвоката, а також тих, хто переслідує правозахисників і журналістів Росії.

Росія погрожує «симетричними заходами»

На такій поправці до списку рекомендацій у четвер особливо наголосив Яцек Протасевич, євродепутат від найбільшої в ЄС Європейської народної партії.

«Європарламент заохочує Раду ЄС зайняти чітку та активну позицію щодо решти серйозних порушень прав людини у Росії на базі добре задокументованих, схожих даних із незалежних джерел та незаперечних доказів. Закликаємо, до всіх винних у порушеннях застосовувати таке ж покарання, як і (щодо «Закону Магнітського)», – зауважив польський європарламентар.

Весь звіт щодо справи Сергія Магнітського та порушень засадничих прав у Російській Федерації, включно із нинішніми рекомендаціями, мають розглянути у жовтні на наступному пленарному засіданні Європарламенту.

Офіційні представники Росії раніше у відповідь на наміри візових обмежень щодо «списку Магнітського» застерігали, що відреагують «симетричними заходами». Щоправда, євродепутати досі не розуміють, на яких правових підставах Кремль може скласти відповідний список представників Євросоюзу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.