Для Кремля закон є засобом боротьби з інакомисленням

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 21.09.2012 16:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18471

Впродовж поколінь для російських лідерів закон був інструментом державної влади, а не межею їх зловживань, і Владімір Путін продовжив цю традицію.

Про це у своїй статті пише The Economist.

«За останні місяці, Владімір Путін та його радники намагалися вирішити незвичне політичне середовище з допомогою свого роду номінального законотворення, де закон менше призначений для захисту громадян, а більше слугує інструментом влади», - пише видання.

«На думку Кремля, у порівнянні з іншими заходами з нейтралізації інакомислення, закон є «ефективним та цивілізованим інструментом», який дозволяє певну «хитрість», зазначає Міхаіл Краснов з Вищої школи економіки. На практиці це означає, що закон можуть застосувати вибірково проти політичних опонентів, або закон можуть розробити для вирішення нагальних проблем», - пише The Economist.

Видання наводить приклади цілеспрямованого використання Кремлем судової системи для боротьби зі своїми супротивниками.

«14 вересня більшість у Державній Думі проголосувала за позбавлення Геннадія Гудкова депутатських повноважень після того, як комісія знайшла докази порушення ним закону, що стає на заваді отриманні прибутку депутатами від приватного бізнесу під час перебування на посаді. Депутат лівого спрямування з партії «Справедлива Росія» заявляє, що його звинувачують у тому, що він є членом невеликої групи антикремлівської групи законодавців. Крім того, його минуле як підполковника КДБ зробило Гудкова не тільки супротивником, але і зрадником.

У серпні було засуджено трьох жінок з панк-колективу Pussy Riot до двох років позбавлення волі за антипутінські витівки у кафедральному соборі Москви. У черні було прийнято пакет нових репресивних законів.

Усе це має за мету залякати. Перш за все метою є поставити опозицію та її прихильників у стан постійної відповідальності перед законом», - йдеться в статті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.