Євросоюз готується постачати газ в Україну

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.09.2012 22:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18473

Європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявляє про можливі реверсні поставки газу з Європи до України до середини 2014 року.

Після закінчення зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Бойком, він заявив, що, дійсно, на кордоні між Україною та Європейським Союзом - Словаччиною - є технічні можливості для реверсних поставок газу.

"Нам потрібен деякий час (для технічного рішення поставок, - ред.), але ми думаємо, що реверсні поставки можуть бути готові до середини 2014 року", - додав єврокомісар.

Водночас він нагадав, що для газового ринку Європейського Союзу, так само як і для України, Росія залишається найважливішим партнером.

"І в наших інтересах продовжувати це партнерство. Але наш внутрішній ринок і наша енергетична політика говорять про необхідність диверсифікації ринку газу. Це означає - диверсифікації шляхів поставок і ресурсів. Реверсні поставки - ключовий ресурс загального європейського газового ринку", - підкреслив він.

За його словами, сторони сьогодні обговорили питання інфраструктури, і питання того, як розвивати вже існуючу інфраструктуру, а також про плани України та ЄС щодо поновлення газотранспортної системи.

У свою чергу, український міністр додав, що головне питання, яке розглядалося під час переговорів у Брюсселі - це питання інвестицій та фінансування в енергетичну галузь України.

У зв’язку з цим український міністр нагадав про підписання угоди з Європейським інвестиційним банком щодо фінансування у проект, спрямований на поновлювану енергетику, підписання якого відбулося у п’ятницю у Брюсселі, а також повідомив, що на черзі готуються до підписання й інші угоди.

"Наші проекти, хоч і важко, але просуваються вперед", - підбив підсумки зустрічі Бойко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.