У ЄС вважають, зміни до закону про прокуратуру такими, що не відповідають зобов’язанням України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.09.2012 23:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18474

Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Катрін Аштон та комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Стефан Фюле розчаровані підписанням Президентом України змін до законів про функціонування органів прокуратури.

«Верховний представник Аштон та комісар Фюле висловили своє розчарування підписанням змін до закону про функціонування прокуратури. Вони зауважили, що ці зміни не були обговорені з Венеціанською комісією Ради Європи», – зазначається у заяві єврокомісарів.

Ештон та Фюле вважають, що підписані Президентом України зміни «є втраченою можливістю для продовження виконання Україною взятих на себе зобов’язань щодо всебічного реформування органів прокуратури відповідно до європейських стандартів».

При цьому в заяві нагадується про зобов’язання України схвалити впродовж року з часу набуття чинності нового Кримінального процесуального кодексу закону про прокуратуру.

Разом з тим, представники ЄС зазначили, що залишаються готовими допомогти Україні в її зусиллях у проведенні судової реформи.

Також генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив на прес-конференції, що Рада Європи рекомендує Україні реформувати прокуратуру і змінити Кримінальний кодекс.

«Ми сподіваємося, що буде прийнято необхідні законодавчі акти в частині реформування прокуратури. І Рада Європи готова допомогти Україні в цьому... Розглядаючи справу Юлії Тимошенко, ми вважаємо, що необхідно було б повернутися до перегляду ст. 364—365 Кримінального кодексу», — сказав він.

Сьогодні Президент України Віктор Янукович підписав схвалений Верховною Радою 18 вересня закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури».

Законом внесено зміни до 18 законодавчих актів України, якими суттєво скорочено повноваження прокуратури.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.