Білорусь матиме парламент без опозиції

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 24.09.2012 12:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18479

ЦВК Білорусі у понеділок, 24 вересня, заявила, що жоден з опозиційних кандидатів не потрапив до новообраного парламенту. Опозиціонери впевнені у фальсифікаціях.

За офіційними даними ЦВК Білорусі, явка на виборах, які оглядачі називали одними з найбільш "нудних" в історії білоруського парламентаризму, становила 74,3 відсотки. За даними ж опозиції, реальна явка досягла в кращому разі половини з оголошених ЦВК цифр. Представники опозиції вказують і на численні порушення на виборчих дільницях. Тим не менше, згідно з національним законодавством, вибори вважають такими, що відбулися, якщо на виборчих дільницях проголосувало понад 50 відсотків виборців.

Місія спостерігачів від ОБСЄ в понеділок оголосить власні висновки спостережень за ходом виборів. Починаючи від 1995 року, жодні вибори в Білорусі спостерігачі цієї організації не називали "вільними та чесними".

"Дискредитація виборчої системи"

За попередніми даними, лише чотири кандидати, що не представляють провладні сили, потрапили до парламенту зі 110 місць. Серед них немає відомих представників опозиції. Троє - комуністи, інший - член Аграрної партії. Усі четверо впродовж передвиборної кампанії висловлювали вірність курсові президента Лукашенка.

"Практика брехні стала візитівкою влади. Це повна дискредитація виборчої системи в Білорусі. Це глухий кут", - заявив опозиційний діяч Анатолій Лебедько.

Ще до завершення голосування п’ять білоруських опозиційних партій відмовилися визнавати підсумки парламентських виборів, вказуючи на втручання влади у виборчий процес та тиск на опозиційних кандидатів та їхніх прихильників.

Лукашенко радить брати приклад

Співголова білоруської Християнсько-демократичної партії Віталій Римашевський наполягає на тому, що офіційні дані про явку виборців значно завищені й насправді не перебільшили 38 відсотків. "ЦВК бреше щодо цих даних. Тому вони так сильно відрізняються від даних спостерігачів", - каже він.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, тим часом, похвалив спокійний хід кампанії та порадив іншим країнам, зокрема Польщі, брати приклад з виборчого процесу в Білорусі й "не лізти в чужий город” . "Вони мають заздрити нашим нудним виборам. Нам не потрібні жодні революції, вибухи, мордобої та сутички. Це вибори для білорусів, а не для Заходу", - заявив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.