Америка нам допоможе

Автор/джерело -  © РІА Новості



Дата публiкацiї - 6.01.2007 00:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1848

До Сенату США внесений законопроект “Акт про енергетичну дипломатію і безпеку”, одним із положень якого є підтримка прагнення молодих демократій, зокрема України і Грузії, до енергетичної незалежності.

“Необхідно просувати демократію в глобальному масштабі за допомогою партнерств із зарубіжними урядами, особливо з урядами молодих демократій, таких як Україна і Грузія, в їхніх зусиллях зі зниження залежності від імпорту нафти і газу”, - говориться в законопроекті.

У ньому наголошується, що “енергетична безпека є пріоритетом для урядів багатьох зарубіжних держав і грає все більш центральну роль у взаєминах уряду США з іноземними урядами”.

У документі також говориться, що запаси нафти і газу сконцентровані в невеликому числі країн. “Доступ до поставок нафти і газу залежить від політичної волі країн-виробників”, і “суперництво між урядами за доступ до запасів нафти і газу може призвести до політичного, економічного і збройного конфлікту”, - наголошується в законопроекті.

“Країни - експортери нафти різко збільшили свої доходи за рахунок збільшених глобальних цін, що посилило можливості низки цих держав діяти в такій манері, яка загрожує глобальній безпеці”, - говориться в документі.

Законопроект виводить питання енергетичної безпеки США в розряд основних пріоритетів американської дипломатії на міжнародній арені, вводить у структурі Держдепартаменту посаду координатора з питань міжнародної енергетики з прямим підпорядкуванням Держсекретареві. Документ передбачає реалізацію низки міжнародних ініціатив, включаючи випрацювання міжнародного механізму швидкого реагування на енергетичні кризи, домовленості з урядами Китаю й Індії з питання про створення міжнародних стратегічних запасів нафти, а також створення форуму з енергетичної співпраці за участю держав західної півкулі - США, Канади і зацікавлених країн Латинської Америки.

Підкреслюючи важливість міжнародної співпраці у сфері енергетики, документ передбачає також, що Держсекретареві і Міністрові енергетики США буде доручено “негайно створити або розширити стратегічні енергетичні партнерства з урядами держав, що є найбільшими постачальниками або споживачами енергії”.

При цьому в законопроекті наголошується, що в такій співпраці зі США не можуть брати участь “держави, яким не дозволено отримувати американську економічну або військову допомогу”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.