Українська влада використовує проплачених коментаторів в інтернеті

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 24.09.2012 13:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18481

Україна увійшла до групи країн, де влада маніпулює інформацією в інтернеті.

Про це йдеться в останньому звіті Freedom House «Свобода Мережі 2012. Світова оцінка Інтернет і цифрових медіа».

У звіті визначається, наскільки активно влада тієї чи іншої країни використовує певний набір тактик для того, щоб керувати вільним потоком інформації в інтернеті.

Мова йде в першу чергу про блокування і фільтрацію інформації.

До таких тактик належать також прийняття розпливчастих законів, які забороняють певні типи контенту, активні маніпуляції, фізичні атаки проти блогерів та інших користувачів інтернету, і політично вмотивоване стеження. Згідно з результатами і рівнем використання цих тактик країни було розділено на три групи: вільні, частково вільні і невільні.

Дослідження охопило 47 країн світу.

Україна разом з Грузією, Аргентиною, Італією, Угорщиною, Німеччиною і США увійшла до групи вільних країн. Найбільш вільною від цензури і втручання влади у функціонування он-лайн ЗМІ була визнана Естонія.

Частково вільними Freedom House визначив Казахстан, Росію, Індію, Росію, Азербайджан, а невільними — Білорусь, Узбекистан, Іран, Кубу, Китай, В’єтнам.

При цьому найбільше зростання рівня свободи у порівнянні з минулим роком було помічено в Тунісі, Грузії та Бірмі. Більш за все рівень відкритості інтернету за рік впав у Бахрейні, Пакистані, Ефіопії та Єгипті.

І хоча Україна отримала найкращі оцінки за свободу інтернету та інтернет-змі серед пострадянських країн, вона одночасно (разом з Білорусією, Бахрейном, Китаєм, Кубою, Єгиптом, Росією, Сирією, Саудівською Аравією і Венесуелою) увійшла до групи країн, де наближені до уряду проплачені коментатори маніпулюють і направляють дискусії в інтернеті в потрібне русло.

Організація також визначила кілька країн, які зараз є особливо чутливими до погіршення ситуації у найближчі 12 місяців. До групи цих країн увійшли: Азербайджан, Лівія, Малайзія, Пакистан, Руанда, Росія, і Шрі Ланка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.