З найбільшого активу Росії «Газпром» перетворюється в її найбільшу проблему

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 24.09.2012 14:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18483

Фундамент «Газпрому» - компанії яка є центральним стовпом економічної та політичної системи, збудованої Владіміром Путіним, починає тріскатися.

Про це йдеться в статті The Washington Post.

«Експорт Газпромом природного газу в Європу, що є рушійною силою його багатства, падає, і назріває потенційно великий бій щодо фіксації цін. Російські політики публічно критикують компанію за її лінь. Дочірні компанії відокремлюються та продаються за заниженими цінами більш гнучким конкурентам, скоріш за все за наказами Кремля.

Ні вдома, ні закордоном компанія не має конкурентної відповіді на різке зниження цін на газ у світі, викликане бурхливим розвитком американського сланцевого газу. За словами критиків, найбільший в світі виробник природного газу Газпром, не в змозі інвестувати в дослідження і розробку і не звертає уваги на зміну тенденцій в промисловості», - пише видання.

За словами The Washington Post, в довгостроковому періоді проблеми Газпрому лише посиляться, через що в першу чергу програє російський уряд.

«60% надзвичайних доходів Росії надходить від податків і доходів від викопних видів палива. Лише на Газпром припадає 12% всього російського експорту. Державі належить 50% акцій компанії, і країна дуже залежить від податків і прибутку, який отримує компанія. А зважаючи на повідомлення, що доходи компанії падають, тоді як витрати залишаються стабільними, уряд отримує все менше і менше.

А наслідки для політики Росії щодо своїх сусідів та решти Європи, зважаючи на використання Кремлем Газпрому як головної зброї для залякування непокірних країн, які залежать від поставок газу, є ще більш значними. Наслідки для системи Путіна, де Газпром був основним генератором доходів та головним у розподілі фінансових вигід, є потенційно ще глибшими», - йдеться в статті.

«Він перетворюється з найбільшого активу Росії на її найбільшу проблему», - вважає колишній заступник міністра енергетики Владімір Мілов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.