Партнери України по СОТ негативно сприймають адміністративні наміри уряду Азарова

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 25.09.2012 13:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18492

Вимоги України щодо збільшення митних тарифів на сотні найменувань імпортних товарів, викликали “вкрай негативну” реакцію з боку її торговельних партнерів.

Про це DW повідомили в секретаріаті СОТ.

Україна, яка раніше закидала деяким своїм діловим партнерам ведення "торгівельних війн", схоже сама вдається до дій, які зовсім не викликають захоплення в світі. Йдеться про вимоги з підвищення митних тарифів на 350 найменувань імпорту, про що Київ офіційно поінформував своїх партнерів по Світовій організації торгівлі (СОТ). У секретаріаті СОТ у Женеві, відповідаючи на запит Deutsche Welle, підтвердили факт існування відповідного документу.

Як зазначив в інтерв’ю Deutsche Welle керівник інформаційного департаменту СОТ Кіт Роквелл, реакція партнерів Києва на ці вимоги була "дуже швидкою і вкрай негативною". Він застеріг, що такий крок України може призвести до обмеження значної частини торгівлі. "Йдеться про список товарів на суму в 4,6 мільярдів доларів. Якщо це створить прецедент або ж призведе до широких анулювань зобов’язань, взятих на себе Україною або іншими членами організації, наслідки цього кроку, очевидно, можуть бути навіть ще гіршими", - зазначив він.

Чогось подібного ще не було

У минулому понад 30 країн ініціювали перегляд митних тарифів, але жодна держава, наголошують у секретаріаті організації, не висувала для перегляду настільки обширний список. "Побачимо наскільки це збігається з правилами СОТ. Звичайно, кожен уряд має право вимагати переговорів з метою змінення митного тарифного плану. Це те, що й зробила Україна", - зауважив Роквелл і додав, що інші члени СОТ тепер мають визначитися з тим, чи для них вимоги України є взагалі прийнятними. "Впевнений, що члени СОТ пильно стежитимуть за розвитком цієї ситуації".

Торгівельні партнери України по СОТ мають надати свою відповідь до 12 грудня. За словами речника Єврокомісії з питань торгівлі Джона Кленсі, якого процитувало агентство Reuters, підвищення Києвом митних ставок зачепить значну частину європейського експорту обсягом у майже два мільярди євро. Вимоги України “дивують вже самим лише обсягом”, сказав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.