На великих екзопланетах життя менш імовірне, ніж на планетах, подібних до Землі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.09.2012 13:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18498

Життя може існувати на “суперземлі” з меншою ймовірністю, ніж на невеликих планетах розміром як Земля, оскільки на них відсутні магнітне поле і вогнища вулканізму, необхідні для зародження життя.

Як заявив керівник групи планетологів Влада Стаменкович (Vlada Stamenkovic) з Массачусетського технологічного інституту (США), метою дослідження було з’ясувати, чи є "суперземлі" збільшеними копіями Землі з аналогічними властивостями, або ж вони фундаментально відрізняються від неї.

Стаменкович та його колеги розробили комп’ютерну модель, яка описувала формування типової "суперземлі" в протопланетному диску зірки розміром як Сонце. Учені використовували цю модель для обчислення параметрів атмосфери і літосфери "суперземлі" і порівняння їх з аналогічними оболонками Землі.

Виявилося, що літосфера таких планет досить сильно відрізняється від її "колеги" на Землі. По-перше, надра "суперземель" будуть складатися з дуже вузьких і щільних порід, які вкрай повільно мігрують всередині літосфери. Це означає, що тектонічні процеси і пов’язані з ними вулкани, якщо вони й існують на "суперземлі", будуть менш активні, ніж на планетах розміром як Земля.

По-друге, у таких планет може бути відсутнім чітко виражене металеве ядро ​​і кора. Це означає, що у "суперземель" може бути відсутнім магнітне поле, необхідне для захисту атмосфери від дії сонячного вітру і живих істот - від ультрафіолету і космічних променів.

Крім того, знижена вулканічна і тектонічна активність може негативно позначитися на кліматі та атмосфері "суперземель".

Як зазначають планетологи, виверження вулканів є одним із ключових факторів, які керують настанням і завершенням льодовикових періодів.

"Наша робота показує важливість розуміння термічної еволюції планет. Більш того, нам вдалося показати, що "суперземлі" досить сильно відрізняються одна від одної та від інших кам’янистих планет. З іншого боку, ми зможемо отримати однозначні відповіді тільки після того, як ми отримаємо дані про спектр таких планет в ході подальших спостережень ", - зазначає Стаменкович

Нагадаємо, на початку вересня європейські астрономи виявили суперземлю в зоні, потенційно придатній для проживання, навколо зірки Gliese 163 на відстані 50 світлових років від Землі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.