Янукович тримає курс на ізоляцію

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.09.2012 18:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18505

Віктор Янукович уже тривалий час не здійснює офіційних візитів до країн ЄС, а Брюссель і Вашингтон чекають на вибори до Верховної Ради, щоб визначитися, як далі будувати відносини з Києвом.

Українсько-європейські відносини нині особливо теплими не назвеш. Зависло в повітрі питання євроінтеграційних перспектив Києва, майбутнього угоди про асоціацію та навіть проведення традиційного щорічного саміту Україна-ЄС. Певною мірою схожа ситуація й з українсько-американськими відносинами. Під час візиту до США для участі в Генасамблеї ООН, 24-26 вересня, офіційних зустрічей і переговорів Януковича з його американським колегою Бараком Обамою в робочому графіку українського президентане значиться. Хоча напередодні візиту, як писали ЗМІ, українська сторона такі зустрічі намагалась організувати. Прес-служба президента повідомила тільки про коротке спілкування Януковича з Обамою перед початком прийому з нагоди відкриття 67-ї сесії Генасамблеї ООН.

Дуже велика втома

Офіційно говорити про ізоляцію Януковича на міжнародному рівні поки зарано, але він продовжує рух у цьому напрямку, констатують європейські політики та експерти. “Є дуже велика втома. Поки що формально ізоляції нема, але і сенсу зустрічатися з Януковичем Захід не бачить”, - сказала в інтерв’ю DWексперт брюссельського офісу Центру Карнегі Ольга Шумило-Тапіола. За її словами, політики з ЄС і США вже неодноразово доносили до українського керівництва свою думку про недемократичні процеси в Україні, тому немає сенсу продовжувати ці розмови, якщо змін не відбувається”.

Водночас, на думку експерта київського центру Разумкова Олексія Мельника, рівень і частота міжнародних візитів Януковича “свідчить про те, що це вже очевидно якась перша стадія того, що можна назвати міжнародною ізоляцією”.

Про певні кроки в цьому напрямку говорить і голова комітету Європарламенту з закордонних справ Ельмар Брок. “Чим більше Янукович застосовує право як політичний інструмент, чим більше перешкоджає опозиції брати участь у виборах, чим більше опонентів влади сидить у в`язниці чи піддається податковим перевіркам, тим складніше вести з ним розмови”, - зазначив політик в інтерв’ю DW.

Зустріч з Януковичем як “погана новина”

Теперішньому візиту Януковича до США передувало ухвалення в американському Сенаті проекту критичної резолюції щодо України, де вимагається звільнити Юлію Тимошенко. У документі, котрий має дорадчий характер, також ідеться про рекомендацію відмови у видачі віз причетним до засудження лідерки української опозиції.

Жорсткість формулювань резолюції, як вважає Мельник, свідчить про те, що наступним кроком можуть бути реальні санкції, якщо не проти самого Януковича, то проти його найближчого оточення. У відповідь на резолюцію український МЗС назвав цей документ таким, що його “важко серйозно сприймати”, а процедуру ухвалення “сумнівною”. Такі заяви з боку Києва виглядають недолуго, зауважують аналітики. “Найкращою реакцією було б проковтнути цю гірку пігулку”, переконаний Мельник.

Ця критична резолюція - “чіткий сигнал Україні, що вона перебуває на хибному шляху”, - наголошує й експерт берлінського Фонду науки й політики Ганс-Геннінґ Шредер. Крім того, на його переконання, зустрічей Януковича з американським керівництвом нині, у час передвиборних перегонів у США, у будь-якому разі просто не могло бути, оскільки сам цей факт став би “поганою новиною”, що могла б зіграти на руку республіканцям.

Гучна критика й вичікування

Нині і Вашингтон, і Брюссель чекають на парламентські вибори в Україні як тесту, що визначить майбутні відносини з Києвом. І від того, як вони будуть проведені, залежить, чи постане гостро питання запровадження санкцій, зауважують як експерти, так і політики.

”І США, і ЄС вже висловили свої чіткі вимоги до України. Перше - звільнити політв’язнів і не переслідувати їх, друге - чесні та прозорі вибори і третє - реформи. Якщо Україна не зможе провести нормальні вибори, то це буде для Заходу ще один сигнал, що з нею неможливо будувати якісь партнерські відносини”, - наголошує Ольга Шумило-Тапіола.

Поки що європейські політики остаточно не втратили надії на зміни на краще в Україні і продовжують розмовляти з українським президентом. Голова комітету Європарламенту Ельмар Брок розповів, що під час нещодавньої зустрічі з Януковичем у Ялті він разом з єврокомісаром Штефаном Фюле та шведським міністром закордонних справ Більдтом знову дали зрозуміти українському президентові позицію ЄС, сигналізуючи налаштованість на позитивні рішення та готовність вітати позитивний розвиток подій в Україні. Однак усі троє, за його словами, після розмови залишилися “глибоко розчарованими” і “дуже депресивними”.

Прогнозувати до виборів, коли і чи взагалі відбудеться саміт Україна-ЄС, складно. Так само ніхто не береться робити прогнози стосовно майбутнього угоди про асоціацію та перспективи подальших відносин Києва з Брюсселем. “Ми очікуватимемо виборів. Їхня оцінка визначить, яку політику щодо України проводити надалі”, - наголосив Брок.

Для Ющенка час у Брюсселі знайшли

У той час, коли чинний президент Віктор Янукович не здійснює офіційних візитів до європейських столиць, для зустрічей з його попередником Віктором Ющенком у європейських високопосадовців час знаходиться. Так, на 26 вересня запланована зустріч єврокомісара Штефана Фюле з українським екс-президентом. Як повідомили DW у прес-службі єврокомісара, йдеться про обмін поглядами, жодних заяв для преси не буде.
Шумило-Тапіола називає цю подію формальною зустріччю з одним з представників однієї з політичних партій для погляду на українську ситуацію перед виборами під ще одним кутом зору. Вона не радить розглядати це вконтексті можливості пошуків нових містків для діалогу з Києвом. На думку ж Брока, ця зустріч є лише проявом ввічливості стосовно героя “помаранчевої революції”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.