Українські журналісти протестують проти криміналізації наклепу

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 27.09.2012 16:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18514

Більшість львівських газет у четвер вийшли з порожньою першою шпальтою на знак протесту проти ухвалення так званого законопроекту про наклеп.

«Ми вийшли з порожньою першою шпальтою, бо нам намагаються заткнути рота, а у Вас відбирають право знати правду», – написали на своїй першій шпальті газети ZIK, «Високий Замок», «Львівська Пошта», «Ратуша», «Львівська газета».

Завтра до акції приєднається газета «Новий погляд».

Львівська газета «Експрес» не долучилась до акції, однак внизу на першій шпальті розмістила банер «Захисти своє право знати. Скажи Ні закону про наклеп».

Херсонська газета "Гривна" теж вийшла з пустою 3 сторінкою та зверненням колективу редакції до громадян підтримати протест щодо прийняття Закону про наклеп.

Нагадаємо, що низка інтернет-видань вийшла з банером, в якому опубліковано контакти 244 депутатів, які проголосували в першому читанні за закон про наклеп.

18 вересня український парламент ухвалив у першому читанні проект закону, яким передбачається запровадити кримінальне переслідування за наклеп з покаранням до трьох років ув’язнення.

Законопроект викликав критику з боку Єврокомісії, Ради Європи, ОБСЄ та депутатів Європарламенту.

Громадські організації та журналісти також закликали небайдужих громадян 1 жовтня прийти до Верховної ради на акцію протесту проти хувалення закону про наклеп.

25 вересня народний депутат України від Партії регіонів Віталій Журавський повідомив, що відкликає законопроект про наклеп.

Своє рішення Журавський пояснив державними інтересами, але уточнив, що знімає документ юридично, але не політично, і має намір повернутися до його обговорення після виборів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.