Учені сфотографували “плювок” чорної діри

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.09.2012 14:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18528

Міжнародна група астрономів отримала високоякісні знімки основи джета - струмені матерії, яку “випльовує” чорна діра в центрі галактики М87, що довело причетність чорних дір до цього феномену.

Надмасивні чорні діри періодично поглинають зірки, інші небесні тіла та газ, і викидають частину захопленої матерії у вигляді джетів - пучків розігрітої плазми, які рухаються зі швидкістю, близькою до швидкості світла. Існування джетів не викликає сумніву, однак їх зв’язок з чорними дірами поки так і не був установлений.

Група астрономів під керівництвом Шепарда Делемана з Обсерваторії Haystack у місті Вестфорд (США) переконливо продемонструвала, що джети дійсно виникають завдяки активності надмасивних чорних дір, вивчаючи ядро ​​галактики М87 за допомогою радіотелескопу Event Horizon.

Надгігантська еліптична галактика М87 розташована в сузір’ї Діви і віддалена від нас на відстань 54 мільйони років. Її маса становить 6,6 мільярда сонячних мас.

Ученим вдалося розглянути не тільки "хвіст" джета, який виходить від чорної діри, але і його основу.

Виявилося, що джети виникають на відстані в 5,5 радіусів Шварцшильда від чорної діри і є надзвичайно тонким пучком матерії у цій точці. Його основа розташована біля центру чорної діри, що підтверджує роль цих об’єктів у формуванні джетів.

Як вважають дослідники, чорна діра в центрі М87 і навколишній її диск акреції - хмара матерії з газу, пилу та залишків розірваних зірок - повільно обертаються. На це вказують витягнута конусоподібна форма джета і деякі інші характеристики в радіовипромінюванні цього об’єкта.Судячи з усього, диск акреції є основним постачальником матерії для джета, оскільки він віддалений приблизно на таку ж відстань від чорної діри, що й "корінь" джета.

Нагадаємо, у серпні поточного року Астрономи Слоановського проекту (Sloan Digital Sky Survey) склали найбільшу тривимірну карту масивних галактик та відомих чорних дір.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.