Благими намірами... Кабмін закладе іноземцям землю заради дешевих кредитів

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 28.09.2012 16:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18533

Кабінет Міністрів планує під заставу земельних ресурсів залучити із зовнішніх ринків кошти для кредитування українських фермерів.

Про це в інтерв´ю «Власть денег» розповів директор департаменту фінансово-кредитної політики Мінагропроду України Баграт Ахіджанов.

За словами чиновника, створюваний Земельний банк запропонує фермерам кредит під 4-5% річних, замість 24% річних, які пропонують комерційні банки. При цьому кошти для кредитування будуть залучені на зовнішніх ринках під заставу українських земельних ресурсів.

«Ми залучимо кошти на зовнішніх ринках. Зараз там під хорошу заставу, а у нас це буде сільгоспземля, можна отримати кошти під 4-5% річних. Представники іноземних банків, які працюють в Україні, кажуть, що така висока ставка в 24% зумовлена ​​тим, що вони закладають ризики дефолту України. Причому ризик невиконання зобов´язань вони оцінюють в 8-10%. Ми ж цього закладати у вартість ресурсів не будемо. Вартість нашого кредиту буде складатися з власне самого кредиту та вартості операційних витрат. Все. Ми порахували, що це буде до 10%», - розповів Ахіджанов.

Як повідомлялося раніше, 7 вересня Верховна Рада України вдруге прийняла закон про створення Державного земельного банку. Документом вводиться в дію Державний земельний банк, який повинен надавати кредити виключно сільськогосподарським підприємствам не більше 5% від ставки Національного банку. Закон набуде чинності з 1 січня 2013 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.