В магазин - як в буцегарню: охоронцям дозволять застосовувати силу і спецзасоби проти громадян

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 1.10.2012 16:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18536

З 18 жовтня поточного року набуде чинності Закон «Про охоронну діяльність», який дозволить охоронцям магазинів, супермаркетів та інших установ застосовувати до відвідувачів силу та навіть спецзасоби.

Так, згідно зі статтею 12 документу, персонал охорони під час виконання функціональних обов’язків зможе застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби, проводити відкриту відео- та фотозйомку подій. Такі дії можуть застосовуватись в особливих випадках, якщо інші засоби не призвели до припинення посягання на об’єкт охорони.

Важливим у законі є також визначення статусу затримання. Законодавець встановив, що таке затримання не є адміністративним, що зніме багато колізій і різночитань у правозастосовчій практиці. Також у документі прописано, що в разі заподіяння тілесних ушкоджень правопорушнику, охорона повинна викликати швидку допомогу. Про всі факти припинення правопорушення персонал зобов’язується інформувати правоохоронців.

Згідно з чинним регламентом поведінки охоронців, їм забороняється затримувати відвідувачів, проводити до якихось кімнат, застосовувати фізичну силу, обшукувати тощо. Такі дії дозволені лише працівникам Державної служби охорони.

Як повідомлялося, 26 вересня у торговельно-розважальному центрі "Караван" на Оболоні покупець розстріляв чотирьох охоронців. Вбивці вдалося втекти. Охоронцю, що вижив, зробили операцію.

Від «Аратти». Відповідно до статті 29 Конституції України кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. І стаття 289 Цивільного кодексу України говорить про те, що кожна людина має право на особисту недоторканність, а 270 визначає її як ваше особисте немайнове право.

Такі дії як огляд людини та її особистих речей згідно Кримінально-процесуального кодексу та Закону «Про міліцію» можуть проводити тільки співробітники правоохоронних органів. Тому ми прогнозуємо Закону «Про охоронну діяльність» не один судовий розгляд у тому числі і в Конституційному суді. А до чого може привести самоуправство співробітників охоронних фірм, добре видно з недавнього трагічного випадку в ТЦ "Караван".

Але якщо керівництво держави взяло курс на побудову поліцейської держави, то силове свавілля нас очікуватиме за дверима кожної державної та комерційної установи та закладу, які себе проголосять "режимним об`єктом".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.