Влада не перешкоджає «класово близьким» кредитним шахраям

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 2.10.2012 12:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18547

В Україні активізувалися кредитні шахраї, які діють під брендами відомих банків, а влада їм не перешкоджає – б’ють на сполох банкіри та правники, що захищають інтереси позичальників.

Фахівці наголошують, що людей приваблюють низькими відсотками і забирають значні суми під виглядом платежів за кредитом. Державні органи, що мають захищати права позичальників, від коментарів відмовляються. Натомість представники профільного комітету Верховної Ради наголошують, що кредитний сектор в Україні законодавчо не врегульований.

Роман, мешканець Харкова, влаштувався адміністратором до однієї з компаній, яка працювала у сфері небанківського кредитування. Спершу його здивувало, що роботодавці цікавляться його бійцівськими навичками (свого часу він займався карате). Потім Роман звернув увагу, що значна частина клієнтів невдовзі приходить і обурюється, запевняючи, що їх ошукали. Коли юнак зрозумів, що людям пропонують робити перший платіж за кредитом, але самого кредиту так і не видають, Роман звільнився з роботи.

«Звичайний орендований офіс: три кабінети з євроремонтом. Що це за компанія, мені ніхто не розповідав. Я сам розпитував , у консультантів, у клієнтів. Зрештою, зрозумів, що грошей ніхто не отримує. Зрозумів, що це справжній лохотрон, – розповідає колишній менеджер так званої кредитної компанії.– Мене й звільнили через те, що обурювався, і через те, що став потенційних клієнтам говорити: не оформлюйте в нас кредиту! Моя головна робота полягала в тому, щоб люди, які взяли кредит, не зустрілися з тими, хто хоче взяти, і з консультантом, який оформлював їм кредит».

Неофіційні підрахунки: в Україні діють 100 об’єднань кредитних шахраїв

В Україні діє близько ста структур, які під виглядом небанківського кредитування обдурюють людей. Однак повернути свої гроші змогли одиниці – через байдужість правоохоронців та суддів, розповідає координатор всеукраїнської акції «Стоп, шахрай!» правник Богдан Хаустов.

«Часто людина думає, що вона йде у звичайну кредитну спілку і волею випадку підігрує шахраям. Держава має регулювати цей сектор на найвищому рівні, бо вона кредитними шахраями такими не завжди визнає. Я бачу, що на всіх рівнях дають відписки: наша установа не є регулятором цього сектору, звертайтесь до суду. А суддям, як іноді буває, це глибоко до одного місця», – вважає правник.

Богдан Хаустов обіцяє розпочати низку семінарів в українських містах для тих, хто хоче уникнути шахрайства під час отримання кредитів. За його словами, позитивний досвід боротьби з таким обманом має Закарпаття, де активістів підтримала місцева влада. Правник наголошує, що частина шахраїв діє, видаючи себе за підрозділи відомих банків. Зокрема, каже він, кількасот українців віддали гроші шахраям – нібито як перший платіж за кредитною лінією «Б.А.Н.К. Платинум».

Цей клон не має нічого спільного з відомим в Україні «Платинум Банком», і банкіри вже подали до суду на тих, хто користується їхньою назвою, повідомила Радіо Свобода начальник управління корпоративних комунікацій «Платинум Банку» Вікторія Міхно.

«Справжній Платинум банк активно бореться з шахраями. Цього року ми отримали позитивне рішення Антимонопольного комітету, який за рішенням суду зобов’язав компанію «Архбуд експертиза», що використовує назву «Б.А.Н.К. Платинум», припинити свою діяльність. Проте це рішення наразі не виконано».

Неврегульованість кредитного ринку спричинили самі ж банки – депутат

Представник банку наголошує, що псевдо-кредитувальники підмінюють поняття «першого внеску», і що він завжди вноситься після отримання кредиту. І ніколи – як підтвердження платоспроможності, на чому, за словами Вікторії Міхно, зазвичай наполягають шахраї.

Шахраювання з кредитами в Україні є можливим через відсутність чіткого законодавчого регулювання цього сектору, вважає депутат-регіонал, член комітету з фінансів, банківської діяльності та податкової політики Юрій Полунеєв.

«Я вніс законопроект про споживче кредитування, який не сподобався банкам, банківському лобі, і вони переконали НБУ, що його не варто підтримувати. В ньому я запропонував врегулювати кредитні послуги на основі норм ЄС та світового досвіду. Хто може надавати кредит, яким критеріям мають відповідати кредитні установи, посередники тощо. Якщо ця ситуація не буде врегульована законодавчо – вона і надалі призводитиме до подібних проблем».

Щоб уникнути обману під час отримання кредиту, експерти радять не довіряти пропозиціям, коли відсотки нижчі за ставки депозитів у гривні (близько 18%), уважно читати кожне слово кредитного договору та звертатися за позикою чи за порадою щодо неї лише до професіоналів – з багаторічною позитивною репутацією.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.