В Україні скоротилася кількість забезпечених людей

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.10.2012 13:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18557

В Україні скоротилася кількість забезпечених людей, а самі українці стали менше довіряти владі, пресі та громадським організаціям.

Про це йдеться в результатах дослідження споживчих звичок середнього класу в Україні. Експерти також зазначають, що українці стали рідше наважуватися на великі витрати. Водночас вони не заощаджують на дрібних щоденних покупках. Соціологи ж наголошують, що середній клас потрібно визначати не тільки за критерієм забезпеченості.

За останні чотири роки кількість забезпечених людей в Україні зменшилася на чотири відсотки. У той же час людей, змушених економити на їжі та побутових умовах, стало більше. Такими є результати дослідження поведінки середнього класу в Україні на тлі падіння рівня життя після економічної кризи. Опитування провели у шістьох великих містах України.

«Вони перестають здійснювати великі покупки і більш схильні робити заощадження. Ми бачимо негативні тенденції саме на ринку техніки, автомобілів, тобто дорогих товарів. Що стосується ринку товарів повсякденного попиту, то він себе зараз почуває непогано – за цим ринком динаміка нормальна», – зауважує соціолог Інна Волосевич.

Українці більше схильні витрачати гроші на дрібниці – експерт

Загалом показник забезпеченої частки населення становить 30 відсотків, каже Інна Волосевич. Однак, хто саме в Україні є забезпеченою людиною, точно визначити складно: українці схильні приховувати свої доходи, адже велика частина з них – тіньові. Однак цього року респонденти більш охоче повідомляють про свої статки, зазначає соціолог.

Євгенія Панкратьєва, директор агенції, що проводить дослідження у сфері маркетингу, розповідає, що більшість українців легше витрачає гроші на щоденні дрібниці, ніж на великі покупки.

«Українці схильні тішити себе маленькими радощами щодня. Це означає, що ми не економимо на якихось дрібницях, наприклад, солодощах. У той же час, коли нам потрібно купити щось велике і прийняти якесь раціональне рішення, то, зазвичай, ми вирішуємо відкласти покупку», – каже вона.

Соціолог: власники інтелекту – це теж середній клас

Дослідження також визначило рівень довіри середнього класу до певних соціальних інститутів. Так за останні чотири роки українці стали менше довіряти владі, бізнес-структурам, ЗМІ та громадським організаціям. Рівень довіри до основних соціальних інститутів є показником прогресу і розвитку суспільства. Наприклад, недовіра до бізнесу свідчить про те, що людина не схильна інвестувати гроші та робити великі покупки, що шкодить економіці.

Тим не менше, показники соціальної довіри у молоді є трохи вищими. Ця тенденція свідчить про те, що в Україні формується нове, активне покоління людей з іншим ставленням до суспільства, стверджує Інна Волосевич.

Уявлення українців про середній клас досі є обмеженим, каже керівник соціальних програм центру імені Разумкова Людмила Шангіна.

«Середній клас характеризують винятково власниками. І дуже мало хто говорить про те, що власники інтелекту і здатності до праці – це теж люди, які повинні належати до середнього класу», – зауважує вона.

За словами експерта, головна ознака середнього класу полягає не в тому, що він є забезпеченим, а у способі життя і тих цінностях, які він сповідує.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.