Хроніки дерибану. Земельна реформа: на користь одного банку чи кількох родин?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.10.2012 22:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18562

Зміни до Земельного кодексу, які дозволяють іноземцям купувати в Україні землю (окрім аграрних угідь), вважають стимулом для інвестора і представники чинної влади, і окремі експерти.

Проте частина фахівців побоюється, що оскільки парламент не подовжив мораторій на продаж сільськогосподарських земель, їх активно скуповуватимуть окремі фінансові групи та Державний земельний банк.

Зміни до Земельного кодексу, ухвалені напередодні Верховною Радою, не дозволяють іноземцям купувати українські сільгоспугіддя. Це стосується як приватних осіб, так і іноземних компаній чи підприємств, де є частка іноземного капіталу. Натомість громадяни інших держав отримали змогу купувати інші категорії земель, на яких розташовані будівлі, виробництва тощо. Водночас запропонований опозицією законопроект про подовження мораторію на продаж аграрних земель парламент не підтримав.

Керівники фракції Партії регіонів переконують, що продажу землі від січня 2013 року, коли закінчиться чинний мораторій, не буде, доки не з’являться всі необхідні закони щодо ринку земель. Натомість уже зроблені зміни до Земельного кодексу стимулюватимуть українську економіку, вважають члени парламентського комітету з аграрних та земельних питань, серед яких і регіонал Григорій Смітюх.

«Якщо іноземна компанія чи особа має бажання інвестувати у промисловість, якісь споруди, банки чи готелі – чому ми маємо не дозволяти купувати землю під спорудами? Це залучення інвесторів, створення умов для більш привабливого клімату. Уряд робить все, щоб ми підіймали реальний сектор економіки. І я вважаю, що земельний мораторій буде продовжений, що українське законодавство щодо землі досі не відповідає позиції Президента і більшості у Верховній Раді», – пояснив депутат.

В Україні готується «земельний» переділ власності – Матчук

Між тим, у парламентській опозиції побутує думка, що останні зміни до земельного законодавства та непродовжений мораторій на продаж аграрних угідь – ланки однієї стратегії групи осіб, які мають на меті заволодіти українською землею. Розпочалося все з закону про створення Земельного банку, який ухвалили з порушеннями, у напівшахрайський спосіб, заявив Радіо Свобода депутат від НУНС Віктор Матчук.

«Земельний банк – це специфічна установа. Він отримує у статутний фонд державні землі – близько 15 мільйонів гектарів. Ані їхня точна кількість, ані вартість не відома, бо ринку земель аграрного сектору досі не було. Але банкові потрібно продавати землю, щоб отримувати гроші й віддавати їх у вигляді кредитів. Тому непродовження мораторію – це не випадковість. Це матиме погані наслідки: адже чітко не виписані умови продажу землі. Мені це нагадує ваучерну приватизацію, коли папірці отримали всі, а промисловістю, яку розбудовували українці, заволоділо 5 осіб. Є підозра, що те ж саме буде і з землею», – прогнозує Матчук.

Про те, що зміни до земельного законодавства зроблені на користь земельного банку, говорить і експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник. Однак вона припускає, що мораторій на продаж земель аграрного сектору не припиниться.

«Все робиться під Державний земельний банк. Бо максимальна кількість землі, яку може купити людина, мізерна. Агрохолдинги більш зацікавлені у прозорому ринку оренди землі, аніж у її продажу. І навряд чи зараз перед виборами варто очікувати тут значних рухів, бо кожна політична сила дивиться передовсім на те, як реагуватиме на земельне питання виборець. Тому я не вважаю, що з першого січня нового року система продажу земель аграрного сектору запрацює», – підсумовує експерт.

Зі свого боку, віце-спікер Микола Томенко впевнений, що якщо нинішня опозиція набере меншість голосів у новому парламенті, то мораторій на продаж землі закінчиться першого січня 2013 року.

Що ж до заборони іноземцям купувати українські поля, виноградники й пасовища – експерти вважають, що вона необхідна до того моменту, коли земельне питання буде повністю врегульоване.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.