Фальсифікувати вибори будуть як за «традиційними технологіями», так і підробленими протоколами

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 4.10.2012 15:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18571

Парламентські вибори, які відбудуться наприкінці жовтня, вже заздалегідь можна оголосити недемократичними та сфальсифікованими.

Про це заявили активісти громадського руху «Спільна справа» під час прес-конференції, присвяченій створенню Громадського центру підрахунку голосів.

Координатор «Спільної Справи» Олександр Данилюк зауважив, що через формування виборчих комісій (заведення до їх складу через технічні партії представників ПР – 18 з 20, за словами активістів – Ред.) є об’єктивна потреба здійснювати громадський контроль за процесом виборів

Найпоширеніші фальсифікації, за словами Данилюка, які будуть застосовуватися під час голосування – це вкидання бюлетенів, порушення під час голосування за межами дільниці, видача бюлетенів особам, які не мають права голосувати, так звані «каруселі». Після закінчення голосування також може відбутися підміна протоколів голосування або ж навіть заміна всієї виборчої документації дорогою з дільничих комісій до обласних.

«За умови повної підміни документів навіть перерахунок голосів нічого не дасть», - наголосили активісти.

Вони також попередили, що на виборах можуть використовувати комп’ютерні технології. Так, може бути створено програму, яка за рахунок одних показників занижуватиме інші. Таким чином можуть завищити явку виборців або ж самі результати голосування на користь однієї чи іншої партії.

Крім того, активісти нагадали, що в законі України про вибори є такий пункт, який дозволяє перебувати на одній дільниці лише трьом спостерігачам. Водночас, в законі не уточнюється, чи це мають бути представники різних організацій, чи однієї.

«Є інформація, що від громадських організацій, наближених до Партії регіонів, вже зранку на дільницях будуть представники, які закриють квоту», - попередили активісти.

Одним з найдієвіших методів протидії фальсифікаціям Данилюк назвав «Нічну варту», яка застосовувалася під час президентських виборів 2004 року.

«Люди вночі збираються під виборчими дільницями й чекають оприлюднення протоколів, що має бути за законом. Після оприлюднення вони фотографують протоколи та надсилають фото до Громадського центру підрахунків. 2004 рік показав, що це не лише дієвий спосіб отримання достовірної інформації, але й спосіб впливу на фальсифікаторів», - сказав Данилюк.

Наостанок він додав, що розраховувати на українські суди не доводиться, тож громадські організації будуть апелювати в першу чергу до суспільства.

«Ми апелюватимемо до суспільства, аби показати їм правду й довести, що фальсифікації відбуваються зі згоди гаранта Конституції», - сказав Данилюк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.