Здобутки проФФесіоналів. Інвестиційна привабливість України впала до найнижчого за останні чотири роки рівня

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 5.10.2012 11:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18577

Інвестори оцінили бізнес-клімат України та умови ведення бізнесу у третьому кварталі цього року на 2,14 балів з 5 можливих. Це найнижчий показник за всю історію дослідження – з 2008 року.

Про це повідомила Європейська бізнес асоціація.

Як зазначає Асоціація, такими є результати 17 хвилі Індексу інвестиційної привабливості України – незалежного опитування перших осіб компаній-членів асоціації. В опитуванні взяли участь 103 респонденти.

«Довіра бізнесу до економіки України знизилася навіть у порівнянні з попереднім кварталом цього року - на 0,5 балів. Основні проблеми, які вплинули на негативні оцінки респондентів, залишилися незмінними – фіскальний тиск, корупція, нестабільна політична ситуація напередодні виборів», – зазначає асоціація.

В той же час, очевидним є покращення в митній сфері, полегшення митних процедур, та, відповідно, умов зовнішньої торгівлі, зазначає Асоціація.

«На жаль, на фоні загальної нестабільності, характерної для України перед виборами, поки що це єдине позитивне зрушення. 70% опитаних зазначили, що жодних змін на краще не відбулося», – йдеться в повідомленні ЄБА.

«Що спричинило ще більш різке падіння рівня довіри бізнесу? Проблему слід шукати у передвиборчій нестабільності, дисонансі стратегій та обіцянок політичних сил – все це вкрай негативно впливає на настрої інвесторів», - коментує ситуацію виконавчий директор асоціації Анна Дерев’янко.

За результатами опитування асоціації, 36% респондентів вважають, що умови ведення бізнесу в Україні після парламентських виборів можливо погіршаться, 23% опитаних переконані, що залишаться без змін, а 17% - безумовно погіршаться.

«Зниження показників Індексу у третьому кварталі цього року відображає уповільнення темпів зростання у промисловому, аграрному та будівельному секторах. Позитивну динаміку показує наразі лише ринок внутрішніх споживчих товарів. Відповідно попередніх цифр та даних, ВВП України знизився на 1,5-2,0% у третьому кварталі, і компанії, очевидно, це відчувають. З одного боку, основним чинником такої динаміки є зростання зовнішнього попиту, а з іншого, — негативну роль відіграє підвищення податкового тиску та жорсткіша грошово-кредитна політика в країні», – заявив президент Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала.

Як повідомлялося раніше, Європейська бізнес асоціація оцінювала індекс інвестпривабливості України у 2,19 бала з п’яти можливих у другому кварталі цього року - у порівнянні з 2,18 бала в першому кварталі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.