З наближенням часу “Х”побільшало фальшивих рейтингів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.10.2012 12:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18579

В Україні перед виборами в дію пішли сфальшовані рейтинги політичних партій. Соціологи зазначають, що для цього використовуються переважно підставні псевдосоціологічні компанії.

Експерти також зауважують, що таку технологію маніпуляції найчастіше використовують політичні партії, чиї реальні рейтинги не дозволяють подолати прохідний бар’єр.

Сфальшовані рейтинги партій використовували перед кожними виборами, але цього року проблема значно поглибилася. Таку думку у коментарі Радіо Свобода висловила директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. За її словами, з’являються нові псевдосоціологічні служби, які не проводять опитувань, але при цьому публікують рейтинги.

«Чим відрізняються всі «палені» рейтинги, так це тим, що у них Королевська набирає понад 6 відсотків. Там можуть по-різному «давити», хто Кличка, хто комуністів. Чим це все об’єднується – це Королевською. А зараз почалася кампанія «Нашої України» масована. Йдеться не про соціологію, взагалі. Вони не роблять ніяких опитувань. Подивіться в Інтернеті, що це за фірма, що вона ніколи не робила ніяких соцдосліджень. А якщо взагалі ніяких доказів, що вони проводили опитування, немає, то вибачте! Це дуже легко перевірити, сказати, щоб дали «масив» – показали ті тисячі анкет», – наголосила Бекешкіна.

Рейтинги фальшують для аутсайдерів – Паніотто

В оприлюдненні викривлених рейтингів найбільш зацікавлені ті політичні сили, які ризикують не набрати достатньої кількості голосів для подолання виборчого бар’єру, зауважив у розмові з Радіо Свобода директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

«Якщо партія за даними взагалі не має шансів – це дійсно впливає, бо люди не хочуть втрачати свій голос. Тому дуже часто це робиться для партій, які не проходять бар’єр», – зазначив Паніотто.

Хто видає себе за соціологів?

Зростання рейтингів партій, які перебувають на межі виборчого бар’єру, показували, зокрема, Агентство соціологічних і маркетингових досліджень «Демоскоп» та Інститут соціологічних і маркетингових досліджень. Ознайомитися з доробком цих компаній за допомогою інтернету Радіо Свобода не вдалося, оскільки вони не мають активних мережевих представництв.

Щоправда, «Демоскоп» має веб-сторінку, яка не повідомляє навіть контактних телефонів. Утім, вдалося зв’язатися з керівником проектів Інституту соціологічних та маркетингових досліджень Віктором Лапшиним. Вдалося також запитати, чи може він підтвердити, що організація дійсно проводила соцопитування.

– Дійсно, ми не дуже відомі, ми не афішуємося. Ми не займаємося цим, як основною діяльністю і не входимо в активні кола соціологів. Ми провели кропітку роботу і це результат діяльності групи людей.

– Ви можете показати «масив» – ті анкети, з чого, власне, виникли результати дослідження?

– Мені здається, що це комерційна інформація.

– Тобто, не можете?

– Думаю, що ні.

Такий діалог відбувся між журналістом Радіо Свобода та Віктором Лапшиним.

Фальшиві рейтинги партій знижують якість політики – Головаха

Через сфальшовані рейтинги та псевдосоціологію зрештою знижується якість української політики. До влади потрапляють не ті, хто кращий, а хто більш вдало маніпулює, зазначив заступник директора Інституту соціології Національної академії наук Євген Головаха.

«Підривається довіра до тих, хто міг би це робити чесно, по-друге, поширюється цинічно-нігілістична позиція у суспільстві. Звідси ми маємо багато проблем із політичним вибором. Але вони не можуть завдати шкоди, якщо їхні результати не поширюють засоби масової інформації», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Головаха.

Соціологи радять і журналістам, і решті виборців звертати увагу лише на ті рейтинги політичних партій, що презентуються давно відомими в Україні соціологічними службами, які мають добру репутацію і про які легко знайти інформацію щодо проведених раніше досліджень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.