МЗС Ізраїлю не підтверджує намір атомної атаки на Іран

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 7.01.2007 18:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1858

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні спростувала повідомлення, що з'явилися сьогодні в британській пресі про те, що Ізраїль розробив секретний план знищення іранських ядерних об'єктів за допомогою тактичної ядерної зброї, передає Associated Press.

"Політика Ізраїлю сфокусована в даний час на забезпеченні повної підтримки вирішення проблем дипломатичним шляхом і повного виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1737. У разі перемоги дипломатії, проблема може бути вирішена мирним шляхом", - заявила Ц.Лівні.

Нагадаємо, що раніше сьогодні британські ЗМІ з посиланням на інформовані військові джерела повідомили про те, що Ізраїль планує знищити завод зі збагачення урану в Нетензе за допомогою так званих бункерних бомб - ядерних боєприпасів малої потужності. Дві ескадрильї ВПС Ізраїлю, як повідомляється, вже проходять необхідні тренування. У списку цілей для знищення містяться також реактор на "важкій" воді в Араці та завод з переробки урану в Ісфахані. Їх планується зруйнувати за допомогою бомб звичайного типу.

Згідно опублікованій британськими ЗМІ інформації, спочатку за допомогою бомб з лазерним наведенням повинні бути виконані "тунелі", що ведуть до цілей. Після цього у випадку із заводом в Нетензе буде застосовано ядерні боєголовки для здійснення підземного вибуху. Вважається, що такий спосіб дозволить скоротити рівень радіаційного забруднення місцевості. Проте, за словами інформованих джерел, варіант нападу на Іран з використанням ядерної зброї Ізраїль розробив на той випадок, якщо буде виключена можливість атаки із застосуванням звичайних озброєнь, а також якщо США відмовляться від силового вирішення іранської ядерної проблеми.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт відмовився прокоментувати заяви британських ЗМІ.

Від “Аратти”: У всій цій історії безперечними залишаються такі факти: 1. МЗС Ізраїлю очікував викиду інформації у британській пресі й миттєво зреагував, що опосередковано підтверджує: диму без вогню не буває; 2. МЗС Ізраїлю не спростувало інформації про наявність ядерної зброї на озброєнні армії. Враховуючи, що вся історія держави Ізраїль просякнута війнами, стверджувати, що це - миролюбна держава не повертається язик. У протилежному випадку - ісламські терористи можуть претендувати на звання борців за мир. Разом із тим, абсолютно дивною є пасивність світових інституцій таких, наприклад, як МАГАТЕ. Варто лише пригадати їхню активність щодо Іраку, КНДР, Ірану... Без сумнівів - в цих країнах агресивні, тоталітарні режими і цей факт потребує посиленої уваги світової спільноти. А чи не потребує такої уваги Ізраїль?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.