Депутат ПАРЄ: Визначення статусу “політв’язнів” допоможе боротися з імітацією судочинства

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 5.10.2012 13:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18582

Заступник голови французької делегації в ПАРЄ, депутат групи Європейської народної партії Франсуа Рошеблуан вважає, що «правниче визначення терміну «політичний в’язень» є переконливим кроком уперед у боротьбі за демократію».

Про це він заявив у коментарі Тиждень.ua.

«Європейська історія має багато прикладів того, як судові процеси використовувалися для вирішення проблем звичайної політичної конкуренції, - сказав Рошеблуан. - У таких випадках вдаються до симуляції доказів. Натомість резолюція ПАРЄ від 3 жовтня розширює арсенал юридичної боротьби проти імітації судочинства».

«Віднині на рівні національних парламентів країн-членів Ради Європи можна буде ставити питання про визнання політичними в’язнями тих чи інших осіб, посилаючись на документ ПАРЄ. Звичайно, резолюція не має механізму прямої дії та не зобов’язує парламенти до визнання політичних переслідувань. Проте відповідність документам ПАРЄ є доказом реальної співпраці в рамках Ради Європи та гарантією відповідності демократичним стандартам», - зазначив він.

Рошеблуан роз’яснив, що віднині для визнання політичних переслідувань з’явився додатковий механізм: «Крім скарги до Європейського Суду з прав людини тепер можна буде подавати ще заявку до Правового комітету ПАРЄ, а Правовий комітет вповноважений ухвалити рішенння, перевіряти чи ні країну на наявність політичних в’язнів».

Право формулювати таку заявку мають депутати національних делегацій.

На думку французького депутата, буде правомірним, використовуючи напрацьовані у Страсбурзі критерії, розглянути на рівні українського парламенту відповідність статуса політичного в’язня стосовно Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, 3 жовтня Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка затвердила визначення терміну «політичний в’язень»​​.

Представники української опозиції впевнені, що вже на наступній сесії ПАРЄ визнає політв’язнями Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.