ПАРЄ може визнати політв’язнями Луценка і Тимошенко

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 8.10.2012 09:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18591

Розгляд питання про визнання політв’язнями Юлії Тимошенко і Юрія Луценка може розглядатися від 6 місяців до 2-3 років.

Про це заявила співдоповідачка ПАРЄ по Україні Майліс Репс в інтерв’ю газеті Комерсант-Україна.

"Ми сьогодні не називаємо політичними в’язнями ні Тимошенко, ні Луценка, ми говоримо про політично мотивовані обвинувачення", - заявила вона перед цим відзначивши вибірковість правосуддя щодо обох опозиціонерів.

При цьому, відповідаючи на запитання, про те, що її описання справ Тимошенко й Луценка збігається з визначенням терміна "політичний в’язень" у резолюції ПАРЄ, вона відповіла: "Так, у точності".

"Ми відповідно до прийнятого в ПАРЄ рішення повинні дуже чітко проаналізувати ситуацію у світлі цієї резолюції. Ми не хочемо приймати чисто політичне рішення, нам потрібний також юридичний аналіз", - пояснила вона.

"Я згодна, рішення ПАРЄ може відкрити нову сторінку в цій історії, але дотепер всі, у тому числі Amnesty International - організація, що визначає список "в’язнів совісті",- з обережністю підходили до даного випадку", - відзначила Репс.

"Тепер юридичному комітету ПАРЄ потрібно провести аналіз тих країн, щодо яких раніше висувалися підозри в наявності політичних в’язнів,- це Азербайджан, Вірменія, Україна, Росія", - заявила Репс.

"Комітет мусить провести слухання й вивчити позицію експертів, запрошених з ряду країн - Німеччини, Великобританії, США, а також представника ЕСПЧ. Проаналізувавши їхню думку, позицію Amnesty International, комітет прийме рішення", - розповіла вона.

"У нас два шляхи. Якщо ми говоримо про підготовку спеціальної резолюції ПАСІ, то це від двох до трьох років. Якщо ж мова буде йти про слухання в юридичному комітеті, то ми попораємося за півроку. Але на сьогодні незрозуміло, до якого висновку ми дійдемо й чи дійдемо взагалі", - відзначила вона.

"Ситуація має прояснитися протягом місяця-двох. У середині листопада, а потім на початку грудня в нас будуть зустрічі в Парижі, і якщо там з’ясується, що в комітету немає інтересу йти далі,- що ж, залишиться визнати поразку. Хоча на даний момент у комітеті є домовленість про те, що цю роботу треба проробити", - додала вона.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.