Луснула мильна булька пропаганди: третина виборців не знає жодного зі своїх мажоритарників

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 8.10.2012 16:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18598

Третина виборців не знає жодного з кандидатів на своєму виборчому окрузі. Усіх кандидатів на окрузі знає лише 6% виборців.

Про це свідчать дані загальнонаціонального дослідження громадської думки, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

За даними опитування, серед тих, хто збирається йти на вибори, наприкінці вересня знали усіх кандидатів на окрузі 6%, багатьох - 13%, кількох головних - 31%, лише одного, за якого голосуватимуть, - 11%, не знають нікого - 34%.

Більшість виборців (61%) голосують за певну партію тому, що вона їм подобається, проте 23% голосують за певну партію для того, щоб до влади не пройшли політики протилежного політичного табору. Найбільше таких прихильників серед об’єднаної опозиції «Батьківщина» - 35%.

Ті, хто хотів би на цих виборах підтримати партію з «помарачевого» табору, найбільше схильні віддати голос за ОО «Батьківщина» (53%), частина - за «УДАР» (14%) та ВО «Свобода» (9%). 14% не визначилися, яка саме партія відповідає «помаранчевому кольору».

Для тих виборців, які хочуть підтримати партію з «біло-блакитного» табору, за Партію регіонів готові проголосувати 77%, за КПУ - 8%, не визначилися - 10%.

Серед тих, хто хотів би підтримати партію, яка не належить ні до «помаранчевих», ні до «біло-блакитних», лідерство має партія «УДАР» - за неї схильні проголосувати 33%, 22% - за КПУ, 6% - за ОО «Батьківщина», 2% - за Партію регіонів і ще 19% не визначилися.

Опитування проводилося з 18 вересня по 4 жовтня цього року. В 111 населених пунктах опитано 2 тис. 43 респонденти. Похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Нагадаємо, згідно результатів соцопитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з КМІС, до Верховної Ради проходить п’ять партій: Партія регіонів, УДАР, "Батьківщина", КПУ і ВО "Свобода".

Від “Аратти”: ще зовсім нещодавно спікери Партії регіонів, обгрунтовуючи необхідність повернення до змішаної виборчої системи, з піною у рота наголошували, що на мажоритарному окрузі нардеп ближчий до виборців. Ще не було виборів, а вже очевидно, що пропагандистські заяви регіоналів розвіяні очевидною реальністю.

Насправді ж вся пропагадистська тріскотня була традиційно розрахована на те, що люди забули, що відбувалося в їхньому житті, коли їхні інтереси у парламенті презентував нардеп-мажоритарник. Наприклад, як важко було потрапити на прийом. Не до САМОГО, а бодай до десятого помічника і як приходили пустопорожні бюрократичні відписки на скарги. Це в кращому випадку.

А в гіршому - ми добре пам’ятаємо юрби прохачів перед приміщеннями Комітетів та на вулиці Грушевського, де відбуваються пленарні засідання.

Нині нічого не змінилося. Хіба що про "близькість да народу" нагадує традиційна "гречка" від майбутнього пана.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.