Тарифи на газ зростуть. Питання тільки в тому, на скільки?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.10.2012 12:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18606

Чи варто очікувати подорожчання газу для населення після виборів?

За словами Прем’єра Миколи Азарова, цього не станеться. Між тим, голова Нацкомпослуг Валерій Саратов заявляв, що вони вирішили перерахувати економічно виправдані тарифи для населення, оскільки більшість з них не покриває собівартості комунальних послуг.

Експерти ж хоч і вважають підвищення тарифів неминучим і обґрунтованим, все ж радять українцям обдумати інші, дешевші види енергії, а державі – продумати спеціальні програми, щоб зменшити удар по кишенях громадян.

Про те, що тарифи на газ для населення є заниженими вже тривалий час говорять і українські і міжнародні експерти. Підвищення їх також було однією із умов Міжнародного валютного фонду для надання Україні кредитів. Утім, політики щоразу це рішення відтягували.

Багато експертів заявляли, що тарифи підвищать відразу після виборів. Але Прем’єр-міністр Микола Азаров сказав, що цього не станеться.

За словами екс-міністра з питань ЖКГ Олексія Кучеренка, через занижені тарифи на газ для населення, збитки теплокомуненерго сягають 7-8 мільярдів гривень на рік і покривають їх з бюджету.

«Собака зарита у ціні на газ. Саме там сьогодні основна проблема для житлово-комунального господарства. Але з такою (підвищеною) ціною на газ, яка неадекватна платоспроможності населення, важко буде робити реформу, ніякі субсидії не допоможуть», – зазначає Кучеренко.

Тарифи підвищать одразу після виборів на 40% – Тодійчук

Скільки ж не відтягувати із цим рішенням, тарифи на газ для населення підвищувати доведеться, наголошує експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук. Відтак, на його переконання влада має готувати до цього населення вже зараз.

«Влада мала б докладати більше зусиль не для того, щоб заспокоїти населення не зовсім правдивими перспективами, а готувати населення до нових цін, дати низку рекомендацій, зробити низку кроків для того, щоб ці ціни менше вдарили по наших співвітчизниках», – вважає Тодійчук .

На переконання Олександра Тодійчука, підвищення тарифів на газ для населення буде одним із перших кроків, які влада зробить відразу після виборів. І таке підвищення становитиме відразу близько 40 відсотків.

Саприкін: Зростання цін варто чекати у наступному році

Із тим, що владі таки доведеться підвищити тарифи погоджується й інший експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін. Утім він прогнозує, що це підвищення буде поступовим і розпочнеться воно не раніше наступного року.

«Будь-яке підвищення буде впроваджуватись у кілька етапів – по 10-14%. Найближчим часом таких змін не передбачається. Тарифи будуть підвищені, на мою думку, швидше за все, у наступному році», – говорить Саприкін.

Одним із механізмів захисту від подорожчання газу для населення експерти називають використання альтернативних джерел енергії, таких як вугілля, а також пелети та брикети з соломи, торфу і відходів деревини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.