Хід у відповідь: Баку лишить собі нафту, призначену Росії

Автор/джерело -  © Метью Колін, Бі-Бі-Сі



Дата публiкацiї - 8.01.2007 18:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1861

Азербайджан призупиняє експорт своєї нафти до Росії у зв'язку з суперечкою довкола цін на енергоносії.

Росія лишилася без якісної каспійської нафти

Азербайджан каже, що мусить збільшити споживання своєї нафти, щоб забезпечувати паливом власні електростанції, бо не може платити Росії нові вищі ціни за газ.

Азербайджанська державна нафтова компанія оголосила про припинення постачань Росії після того, як Газпром вдівічі збільшив ціну на газ.

Офіційні представники Азербайджану назвали російську ціну неприйнятною і заявили, що переведуть свої електростанції на нафту, яку досі постачали Росії. Тим не менше міжнародна компанія, яка користується тим самим трубопроводом, і далі качає нафту до Росії.

Азербайджан має багаті поклади нафти й газу, однак йому доводиться додатково імпортувати газ для власних потреб.

Сусідня Грузія також спочатку відмовилася платити збільшену Газпромом ціну. Тбілісі вважає, що Москва покарала його за прозахідну політику. Однак, так і не знайшовши альтернатив на цю зиму, Грузія поступилася і уклала з Газпромом угоду.

Баку і Тбілісі є союзниками США, хоча Азербайджан намагається одночасно підтримувати дружні взаємини з Москвою. Обидві країни активно намагаються позбутися своєї залежності від російських енергоносіїв, аби в майбутньому не потрапляти у вразливе становище через збільшення Газпромом ціни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.