Влада Росії насаджує українцям низку небезпечних стереотипів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.10.2012 11:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18618

Інформаційні війни в Україні тривають вже понад 20 років. Називаючи основним противником України Росію, експерти стверджують, що тамтешня влада насаджує українцям низку небезпечних стереотипів: як через ЗМІ, так і через кіно та літературу.

Тим часом, щоб поліпшити ситуацію, необхідне втручання самої держави, а також рівень медіа-освіти громадян має зрости.

Інформаційна війна як засіб набуття переваги над супротивником за допомогою інформації існувала ще тисячу років тому. А проти України такі війни, як стверджують фахівці, тривають ще від початку її незалежності. Основний метод такої війни – дати суспільству надмірну кількість інформації, позбавленої державних орієнтирів.

Воює проти України в основному Росія, вважає політолог Олексій Гарань. Вплив Заходу, на його думку, не є війною, а, радше, спробою переконання.

«Якщо ми говоримо про Захід, то йому потрібна стабільна, незалежна і демократична Україна. І Європа, і Сполучені Штати намагаються втягнути Януковича у діалог, цивілізувати його. З боку ж Росії ми дійсно бачимо інформаційну війну, причому незалежно від того, хто перебуває при владі», – каже він.

Українців залякують війною з Росією – експерт

Сьогодні Україна перетворилася на полігон із випробування інформаційних технологій, вважає директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Серед найбільш небезпечних механізмів впливу він називає такі процеси: «По-перше, це героїзація Путіна в Україні, по-друге, залякування українців сценарієм війни з Росією, і по-третє, нав’язування росіянам ворожого образу українця».

Для розв’язання цієї проблеми потрібна державна підтримка кіно та літератури, а це поліпшило б ситуацію в українському інформаційному просторі. Також необхідно відстежувати діяльність іноземних організацій в Україні, таких як Інститут країн СНД або «Російський медіа-центр», стверджує експерт.

Українська влада на інформаційному полі не гравець – Дуцик

У сприянні інформаційним війнам часто звинувачують журналістів. Однак не можна перекладати на них ті функції, які насправді має виконувати влада, переконує головний редактор сайту MediaSapiens Діана Дуцик.

«Позиція держави у таких питаннях, як інформаційні операції, є ключовою. Не журналісти ведуть інформаційні війни. Але Україна як держава нічого не робить для того, щоб протистояти цим спецопераціям. І жодна влада в жоден період часу не була серйозним гравцем на інформаційному полі», – каже вона.

Держава відповідальна і за те, наскільки критично суспільство оцінює інформацію, яку подають ЗМІ. Медіаосвіта має починатись ще у школі, наголошує Діана Дуцик. Немає необхідності закривати канали, потрібно навчити людей об’єктивно оцінювати інформацію, вважає вона.

Тим не менш, систематична робота над інформаційним простором держави дає свій результат. Наприклад, понад 30 країн світу визнали Голодомор 30-х років в Україні геноцидом – після того, як кілька років поспіль інформацію про нього поширювали у всіх ЗМІ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.