На каменях Стоунхенджа розгледіли раніше невідомі малюнки

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 10.10.2012 13:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18620

Археологи за допомогою лазерного сканування виявили раніше невідомі малюнки на плитах Стоунхенджа. Стаття вчених опублікована в журналі British Archaeology Magazine.

Лазерне сканування всіх 83 уцілілих плит пам’ятника здійснила комерційна компанія, після чого археологи проаналізували отримане тривимірне зображення.

Фахівцям вдалося виявити на поверхні плит 72 раніше невідомих малюнка. 71 з них зображував сокиру бронзового століття, ще один являв собою зображення кинджала того ж періоду. Малюнки, за словами вчених, відносяться до 1500-1800 року до нашої ери.

Зображень не видно неозброєним оком - їх можна помітити тільки під час зміни фактури каменю.

За словами вчених, малюнки були вигравірувані на більш темному тлі плити, але з часом самі потемніли і частково зруйнувалися.

Раніше, в 1950-х роках, на пам’ятнику вже були виявлені подібні фігури(позначені сірим кольором). Однак, нове дослідження показало, що насправді їх набагато більше, ніж вважали археологи.

Вчені вважають, що сокири могли бути символічними жертвами богам бурь і вітрів, які в індоєвропейській традиції часто асоціювалися з подібною зброєю.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.