Чи українці насправді прагнуть свободи?

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 10.10.2012 16:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18624

Бути вільним означає бути відповідальним, каже єкс-глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Любомир Гузар. Проте схоже, що українська нація не хоче свободи.

Про це свідчить невідповідальне ставлення громадян до майбутнього своєї країни – продаючи свій голос на виборах, українці тим самим продають свою свободу.

Про це Блаженніший Любомир Гузар сказав в інтерв’ю виданню «Обозреватель».

«А чи українська нація хоче бути вільною? …Бо бути вільним означає бути відповідальним. От йдуть вибори… А люди продаються, і продаються легко, легко йдуть на те, щоб покласти собі в кишеню якихось зайвих пару гривень і забрати пару кілограмів чогось поживного… Але чи думають вони про те, що при цьому продають свою свободу?», — риторично запитує Гузар.

«Люди хочуть багатства, але не заради справжньої свободи, а задля того, аби робити, що заманеться. Бути багатим не є зле, не є гріхом, але багатство вимагає людської зрілості, бо бути багатим і свобідним – то не є така вже проста справа», — каже Блаженніший.

Він зазначає, що для справжньої свободи людей ще треба виховувати, і наша сьогоднішня трагедія в тому, що такого виховання нема. «Свобода не дається просто так, за неї ще треба боротися і своє власне лінивство долати», — наголошує Блаженніший.

«Я думаю, що багато людей хоче бути вільними, але свобода – то є дуже велике поняття, і не виключно політичне. Бути вільним, розуміти свою людську гідність у всій повноті і намагатися жити згідно із цим – то є велике завдання. Є люди, які справді цього бажають і йдуть до цього. Але треба відрізняти їх від тих, хто хоче не свободи, а сваволі, тобто можливості робити все, що заманеться».

При цьому самі політики цим не захоплені – виховувати інших на вільних людей. «Радше вони хочуть того, аби люди їм не перешкоджати. Бо їхнє мислення таке: якщо я багатий – мені все можна. Багата людина спричинила аварію – її не судять. А якщо вона і потрапила до суду – її не засудили… Багата людина їде, куди хоче, їсть, що хоче, робить, що хоче…»

За словами Гузара, бути обраним (зокрема до Верховної Ради – ред.) означає не тільки добре заробляти, а й служити людям. При цьому народу не варто жаліти доброї платні депутатам, додає Гузар: «нехай будуть добре оплачуваними, але нехай стовідсотково оправдують ті гроші, які вони дістали».

«Нехай кожен дуже добре думає, бо пролізти до Ради він пролізе, але потім доведеться відповідати. І то не перед людьми, а перед Богом», — наголошує Блаженнійший.

Ті ж, хто має обирати, також нехай думають. Люди б обирали значно відповідальніше, якби самі краще працювали, впевнений Гузар.

Чому так багато фальсифікацій на виборах? Бо люди не застановляються над певними речами. А якби всі підійшли до виборів серйозно та чесно, все виглядало б інакше. Але для цього треба почати дуже серйозно думати. Про себе, про інших, про відповідальність перед Богом. Тоді наші вибори будуть кращими, ніж деінде. Це є цілковито можливим. Треба лише цього дуже хотіти і здійснювати це.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.