За чесні вибори. Донецьк - лідер адмінресурсу?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.10.2012 18:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18625

Керівник Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький очолив рейтинг голів регіональних органів влади за рівнем адміністративного впливу на вибори.

Список склала громадська мережа ОПОРА, яка у партнерстві з «Комітетом виборців України» спостерігає за виборчою кампанією. Натомість в облдержадміністрації називають рейтинг непрофесійним.

Очільник Донецької ОДА Андрій Шишацький тепер ще й очолив рейтинг адміністративного впливу на виборчий процес за регіонами. Щоправда, він ділить перше місце із колегою з Чернівецької області.

Експерти, які складали рейтинг, закидають Андрію Шишацькому масову присутність у політичній рекламі «регіоналів». Також на його лідерство в рейтингу суттєво вплинуло те, що посадовець проводить спільні заходи із кандидатами-мажоритарниками від Партії регіонів. Не забули громадські спостерігачі й про централізоване залучення співробітників облдержадміністрації до мітингу регіоналів у серпні цього року.

Ніякої рознарядки…

Начальник одного з управлінь облдержадміністрації Віктор Ніколаєнко у коментарі Радіо Свобода зазначив, що не вважає українських спостерігачів цілком об’єктивними. Чиновник переконаний, що вони демонструють свої певні політичні симпатії.

«Ніякої рознарядки щодо участі в мітингу співробітників облдержадміністрації не було і такого відбуватися не могло. Ніде Андрій Володимирович, його фотографії та зображення, його слова, цитати не використовувалися у рекламі Партії регіонів. Губернатор у жодній зі своїх поїздок не вручав нічого купленого за бюджетні кошти разом із кандидатом у народні депутати від Партії регіонів. Це не було спільним заходом. Вони там брали участь як актив району», – сказав Віктор Ніколаєнко.

Самого Шишацького та його цитат й справді немає на плакатах регіоналів. Але, як наголошують громадські активісти, Партія регіонів використовує офіційні дані про відкриті та побудовані за бюджетний кошт нові дитячі майданчики, школи, дитячі садки. Цього Віктор Ніколаєнко пояснити не зміг та порадив звернутися безпосередньо до регіоналів.

Персональна відповідальність місцевих посадовців

Тим часом першу сходинку Шишацького у рейтингу «натхненників» адмінресурсу прокоментував і керівник аналітичних програм донецького «Комітету виборців України» Олександр Клюжев.

«Посадові особи, керівники регіональних органів влади, центром наділені функціями з організаційного, кадрового, фінансового супроводження передвиборчої кампанії Партії регіонів та її кандидатів. І можна припустити, що той самий Андрій Шишацький несе персональну відповідальність за успішність всієї кампанії у Донецькому регіоні, кампанії партії провладної. До регіону нашого або інших регіонів мало їздять загальнонаціональні лідери Партії регіонів. І, здебільшого, саме місцеві посадовці є тими відповідальними особами, які будуть відповідати за кінцевий результат», – зауважив Олександр Клюжев.

Громадські спостерігачі та чиновники сходяться на думці, що регіонали трохи втратили підтримку в області саме через те, що прийшли до влади. Водночас в облдержадміністрації спростовують інформацію про персональну відповідальність Шишацького за результати голосування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.