Найдавніша в Україні коляда збереглася на Прикарпатті

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 8.01.2007 19:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1863

У самому серці Гуцульщини, селі Криворівня Верховинського району, зберігся найдавніший в Україні обряд колядування. Розпочинається він на Різдво і завершується на Водохреща. Одна колядка може тривати годину.

Гурт молодих юнаків за зимові свята обходить усі вісімсот місцевих обійсть. За давнім звичаєм аби добро не минуло хату колядують навіть там, де господарі не живуть, а коли є велика сім’я, то колядою вітають кожного члена родини.

Криворівненська коляда – найдавніша в Україні. Дійство починається біля церкви, де колядників благословляє священик. Потім рушають до сільських осель. Прихід сповіщають трембітою. З народженням Христа кожного члена родини вітають персональною колядкою. Присвячують свій спів навіть худобі та бджолам.

Василь Текенюк, колядник:
«Нас якщо господарі хочуть прийняти більше так, то запрошують до хати, ми там сідаємо за стіл і колядуємо зокрема кожному коляду. Кожному тому, що ми поважаємо жителів села і хочемо всіх зокрема поздоровити з цим величним святом».

«На коляди» селяни записуються за три місяці до Різдва, складають список осель. Найбільша боротьба розгортається за візит колядницького гурту саме 7 січня. Головна вимога до колядників - пунктуальність, усі мають прийти у чітко визначений час.

Марія Зеленчук, господиня хати:
«До нас мають приїхати гості чи з Києва, чи Львова, чи із Закарпаття, із родини. То вони заказують, так день кажуть, тоді-тоді, щоб до нас прийшли. І щоб були точно на ту годину, бо вони довго не сидять, приїжджі».

Бути колядником – престижно. Першого-ліпшого до святкового хору не беруть. Чоловіки мають бути порядними і добрими господарями. Парубки - скромними і працьовитими. Якщо хтось перебере вина у гостях, його виганяють з гурту. Адже за 12 днів від Різдва до Водохреща колядники мусять побувати у восьмистах оселях Криворівні. Колядують навіть там, де господарі не живуть, аби добро не минуло землю прикарпатську.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.