Українці міняють гривневі депозити на валютні

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 15.10.2012 12:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18659

Обсяг залишків на рахунках в нацвалюті зменшився на 1,4% - на 2,44 млрд гривень, до 177,5 млрд гривень.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Населення майже вдвічі скоротило обсяг розміщуваних у банках депозитів. У вересні фінустанови залучили у фізичних осіб всього 2,3 млрд гривень, тоді як у серпні - 4,3 млрд гривень.

При цьому на початку осені банки зіткнулися з найсильнішим з початку року відтоком коштів з гривневих депозитів.

Обсяг залишків на рахунках в нацвалюті зменшився на 1,4% - на 2,44 млрд гривень, до 177,5 млрд гривень, повідомили в Національному банку. У поточному році відтік коштів у гривні був помічений одного разу - в липні, але всього на 0,7 млрд гривень.

Як пише видання, велика частина коштів повернулася в банки, але на валютні рахунки.

Попит на готівкову іноземну валюту у вересні, виявився рекордним за останні 12 місяців - 2,9 млрд доларів, з яких на депозити надійшло 611 млн доларів - максимальний показник з початку року.

Такий значний приплив був очікуваним, оскільки влітку населення лише нарощувало валютні заощадження - щомісяця на 354 млн доларів, 420 млн доларів і 503 млн доларів відповідно.

Підвищений попит на валютні депозити підігрівався девальваційними очікуваннями і зростанням ставок по вкладах в доларах і євро.

Як відомо, раніше прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що існуючі депозитні ставки знижують можливості фінансових установ кредитувати реальний сектор економіки.

Нагадаємо, нещодавно директор Департаменту аналізу й прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін заявив, що за січень-вересень 2012 року чистий приплив валюти в Україну становив близько 10 млрд доларів.

Як повідомлялося раніше, 20 вересня прем`єр-міністр Микола Азаров повідомив, що уряд прогнозує в 2013 році середній курс гривні до долара на рівні 8,11-8,2 гривні за долар, і цей прогноз було використано для підготовки проекту держбюджету наступного року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.